Мартенска работилница е открита за посетители от днес в Историческия музей в Батак. Първите занимания започнаха от 14:00 часа, ще има и в следващите работни дни до 29 февруари.

Организаторите обещават на гостите си забавления, но и придобиване на умения за изработване на прекрасни мартеници от естествени материали. Те са осигурени от музея - вълна, прежда, конци, с които всеки може да изработи своя мартеничка, използвайки творческото си въображение.

„Традиционната мартенска работилница и тази година има за  цел  да стимулира участието на млади и стари, да знаят и помнят  народни традиции и обичаи, като участват и създават красиви и уникални  мартеници, коментират от културното ведомство. Чрез приказния похват целим създаване на  атмосфера за провокиране на творческите способности у децата. А музейните специалисти с готовност ще представят, както традиционни, така и  различни техники за създаване на мартеници от естествени материали. Ще плъстим, ще плетем, ще бродираме, съхранявайки стари занаяти и вплитайки стремежа на народа ни „с красота да гони злото“.

Мартенската работилница е отворена и за деца, и за възрастни. Таксата за участие е 4 лева, необходимо е предварително записване на тел. 03553 20 26.