Марио Смърков е назначен за областен управител на Варна на мястото на освободения Благомир Коцев. Рокадата бе направена от служебното правителство на първото му заседание днес.

Освободени са всички областни управители

Смърков вече е заемал поста от 27 май 2021 г. до 24 февруари 2022 г. В периода 1999 г. – 2017 г. е изпълнявал различни длъжности, сред които и ръководни, в Национална служба „Сигурност“, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР. През периода на служба в МВР и ДАНС е награждаван многократно за постигнати високи резултати и за съществен принос при изпълнение на служебните задължения.

С днешното решение на Министерски съвет бяха освободени почти всички досегашни областни управители. Назначени бяха 25 нови областни управители, като от тях 17 са заемали тази длъжност и в предишен период.

Един от двамата заместници на Коцев – Павел Попов, подаде оставка веднага след смяната на областния управител. Във фейсбук профила си Попов заявява, че е „невъзможно да продължи да работи за правителство, което наруши конституционните си задължения още с първата си официална медийна изява”.

„Служебният кабинет е преходен, призван да подготви изборите, а не да дава оценки на политиката на предшествениците си. Опитите да се всява паника по темата енергетика, с цел да се дискредитира постигнатото от правителството на Кирил Петков, са тежка щета за носещата рамка на изпълнителната власт, така както е замислена в уредбата на държавата ни. Светкавичната смяна на областните управители, обявена днес, е друг показател за извънмерни властови амбиции. Честите смени на върха в областните администрации са пагубни за способността на тези институции да изпълняват функциите си”, изтъква Попов.

В публикацията си той посочва още, че няма никакви съмнения във високия професионализъм и добрата съвест на Марио Смърков, с когото е работил близо месец при предишния му престой в Областна администрация.