Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, съобщава канцеларията на президента.

Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".

Италия се е запътила към предсрочни избори, които вероятно ще бъдат на 2 октомври

Малко по-рано Драги заяви, че се отправя към офиса на президента Серджо Матарела, за да потвърди желанието си да подаде оставка.

"В светлината на вчерашното гласуване в Сената, отивам при италианския президент, за да го информирам за намеренията си", заяви правителственият ръководител, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия започна с дълги аплодисменти за Драги.

Марио Драги постави условия, за да остане на власт

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като една от водещите партии - Движение "Пет звезди" - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига" - не гласуваха.

Макрон, Шолц и Драги отпътуваха за Киев с влак

Според повечето италиански вестници Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента за пръв път от повече от сто години - посочва се, че възможната дата е 2 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм