„С протокола, който беше подписан миналия месец, правителствата на Северна Македония и България се задължават в рамките на две години след постигането и обявяването на резултатите, да ги приложат, и то от двете страни, на принципа на реципрочност“, каза вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, предаде БГНЕС.

Публикуваха протокола от първото заседание на съвместната комисия с РСМ

От опозицията обаче заявяват, че историческите теми са предмет на преговори.

„Задачата на Комисията е да определи точки и текстове за общо честване и евентуална корекция в учебниците. В същото време да не забравяме, че според текста, който беше договорен, България и Северна Македония са еднакво задължени да ги внедрят в своята система и това трябва да стане на принципа на реципрочност“, каза Маричич.

РСМ отхвърли твърденията за нови задължения към България извън двустранния Протокол

Що се отнася до съдържанието на споразумението, той каза, че зависи от историците, но спомена, че Комисията включва седем топ историци, включително и тези, които, казва той, междувременно са напуснали „онази Историческа комисия, която съгласува текста за цар Самуил“.

РСМ готви закон за разкриването на досиетата от 1945 до 1991 година

„Подкрепяме изцяло работата на Комисията и ще помогнем с каквото можем като институция. Разбира се, ще внимаваме да защитим интереса си, защото имаме доверие на хората, които работят там, и всички стъпки, свързани с изпълнението на договореното, ще бъдат съгласувани с нашите институции и с комисиите по учебниците, с всички други инстанции в МОН и правителството, и няма да предприемем нито една крачка едностранно. Така че ще очакваме София да направи всичко, което правим и ние“, каза той.

Той припомни представения по-рано календар, изготвен съвместно с Брюксел, според който скринингът ще започне на 15 септември и ще продължи до края на 2023 г. Тече интензивна комуникация с Брюксел и се извършва ускорена подготовка.

Биков: Антибългарската теза в РСМ е антиевропейска

По думите му процедурата за конституционни промени в парламента ще започне на по-късен етап и че е твърде рано да се говори за това сега, тъй като скринингът дава достатъчно време да се извършат конституционните промени.

„Всички опции са налични. Ние като правителство ще предложим платформа за подкрепа на европейската интеграция и съм сигурен, че има възможност тази платформа да бъде подкрепена от широк консенсус между депутатите в парламента“, каза Маричич относно възможните варианти за осигуряване на мнозинство от 2/3 за промяна на конституцията за включване на българите в нея.

Според него има натиск и твърде много пропаганда и фалшиви новини, свързани със споразумението с България.

Мицкоски: Правителството няма подкрепа в парламента за конституционни промени

„ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски трябва отново да подкрепят нашите стратегически цели. Не го направиха за НАТО, което е жалко за всички нас, но не трябва да го пропускат за ЕС“, подчерта вицепремиерът.

Обявени бяха препоръките за съвместно честване на общи личности от Средновековието – Св. Кирил и Методи, Св. Климент, Сверти Наум и цар Самуил.

„Става дума за текстове, с които препоръчваме на двете правителства определени годишнини или юбилеи да се честват заедно“, каза той.

Препоръките са публикувани на сайта на македонското МВнР и според тях учебниците по история трябва да бъдат променени до учебната 2024-2025 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм