Министерството на външните работи на Република Северна Македония съобщи днес, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики, заявявайки, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новото правителство, предаде агенция МИА.

РСМ готви закон за разкриването на досиетата от 1945 до 1991 година

Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от разговори между нас. Искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения; както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси“, пише в съобщението на МВнР. 

Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения, отбелязва МИА.

Пендаровски: Къде пише, че ще влезем в ЕС единствено като българи?

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България. 

"Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм