Четвъртокласничката Мария Христова Тодорова от детското полицейско управление при Средно училище "Йордан Йовков“ – гр. Русе спечели трето място в Националния конкурс за рисунка „Аз и детското полицейско управление“. Победителите в конкурса бяха обявени на специална церемония в Националния дворец на децата в София.

13-те отличени участници получиха своите награди лично от Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието и науката, гл. комисар Атанас Илков, директор на ГДНП, комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП и гл. инспектор Петър Петров.

По регламент участниците са били разделени в две възрастови групи: 2-4 клас и 5-6 клас. Във всяка една от тях са присъдени три трети, две втори и една първа награда. От всичките 96 рисунки, изпратени в конкурса, една е отличена със „Специална“ награда, като децата са получили още грамота и предметна награда, осигурени от Главната дирекция „Национална полиция“. Освен това те са били и приятно изненадани с поздрави от възпитаниците на различните клубове в Националния дворец на децата, а във фоайето на сградата е била организирана изложба от картините на младите художници.

В рамките на ежегодно провежданата церемония „Полицай на годината“, творбите ще бъдат продадени на търг, а събраните средства ще подпомогнат Националната кампания за подпомагане на децата на загиналите служители от системата на МВР по време на изпълнение на служебните им задължения.

Националната превантивна програма на Министерството на вътрешните работи „Детско полицейско управление“  работи има вече 7-годишна история. Тя е насочена към ранна превенция. В момента към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи има открити 65 Детски полицейски управления, в които се обучават 1364 деца на възраст от 8 до 12 години. Обучението обхваща различни модули, като: Оказване на първа до лекарска помощ, Детска полицейска лична защита, Безопасност на движението по пътищата, здраве, етика и право, социални умения и два обучителни лагера сред природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни неща, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации, да се справят с различни предизвикателства в къщи, в училище, на улицата и в планината, да знаят своите права и отговорности пред обществото, да се научат да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях. Партньори на МВР по Програмата са министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, както и БЧК, Българския туристически съюз, БПЦ и НСОРБ.