Мария Черешева получи второто място в престижния конкурс "Валя Крушкина – журналистика за хората" за разкриващия материал "Пред очите на Фронтекс: Незаконната обработка на бежанци в България".

На 7-м декември в Дома на Европа се проведе официална церемония по връчването на наградата "Валя Крушкина – журналистика за хората" за 12-а поредна година.

Снимка: Frgi ("Валя Крушкина – журналистика за хората")

Фонд "Валя Крушкина" при Фондация "Работилница за граждански инициативи" отличи журналисти, които се се открояват със своите изключителни трудове в областта на гражданската журналистика.

Второто място в този престижен конкурс спечели Мария Черешева. Нейният материал, озаглавен "Пред очите на Фронтекс: Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция", привлече вниманието на журналистическата общност и обществото като цяло.

Черешева разкри шокиращи видеокадри и свидетелски разкази, доказващи незаконните практики на българските полицейски власти.

В материала се разкрива, че мигранти се държат в барака с решетки без право на международна закрила, а тези действия се извършват със знанието на силите на Фронтекс в страната.

Мария Черешева, с помощта на своя интензивен и обективен подход, разкри несправедливостта и нарушенията на правата на човека в процеса на обработка на бежанци в България. Нейният материал привлече вниманието на журналистическата общност и допринесе за осъзнаването на сериозни проблеми в системата за управление на миграциите.

Фонд "Валя Крушкина" и Фондация "Работилница за граждански инициативи" поздравяват Мария Черешева за нейния ангажимент и професионализъм, които спомогнаха за повдигане на важни въпроси в обществото и насърчаване на промени в подхода към мигрантите в България. Второто място в конкурса представлява заслужена награда за изключителната журналистическа работа на Мария Черешева.

За наградите

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се провеждат за дванадесета поредна година и отличават достойните журналисти у нас, които са доказали своята смела позиция, отстоявана в името на гражданите. В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала. През годините наградите се утвърдиха като мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.

Наградите са част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина“ учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в памет на дългогодишния кадър на БНТ - Валя Крушкина, която губи битката с тежко заболяване и въпреки лечение в Турция. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Неизразходените, дарени средства за лечението на Валя се пренасочват в каузи, в които самата тя е вярвала и защитавала. Фондът има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм