Най-малко 13 души са загинали при пожар, обхванал три нощни клуба в югоизточния испански град Мурсия, предаде Би Би Си. Пожарът избухна в нощния клуб Fonda Milagros, известен като La Fonda, рано сутринта в неделя. След това се разпространил в съседните клубове, тъй като посетителите се втурнали да избягат от препълнените дансинг зали, съобщиха от полицията.

Местните медии съобщиха, че сред загиналите са членове на семейство, празнуващи рожден ден. Един от посетителите на рождения ден, който бил в клуба заедно с братовчедите си и леля си, разказа, че по време на хаоса се прибрал вкъщи, за да разбере, че един от братовчедите му не си е тръгнал. Не е ясно дали братовчедът е сред загиналите. Полицията потвърди, че всички загинали са били в La Fonda, но добави, че 14 души все още са в неизвестност. Те предупредиха, че броят на загиналите вероятно ще нарасне.

Клубът се намира в района на Аталайас в Мурсия, а пожарът се предполага, че е започнал около 06:00 часа местно време. Близо 15 часа по-късно все още не е ясно какво го е причинило. Но кметът на Мурсия Хосе Балеста заяви пред репортери по-рано през деня, че пожарът е избухнал на първия етаж на клуба. Диего Серал от националната полиция заяви, че покривът на La Fonda се е срутил, което затруднява откриването на жертвите и изясняването на случилото се.

Според вестник "La Verdad de Murcia" 28-годишна жена е изпратила гласова бележка на майка си, когато е започнал пожарът, в която пише: “Мамо, обичам те, ще умрем“. Тя е излязла с партньора си и няколко приятели от близкия град Каравака де ла Крус. Не е ясно дали е оцеляла.

“Отидоха, защото в Каравака няма нощни клубове“, казва бащата на жената пред вестника. “Това беше вторият път, когато тя беше там.“

Четирима души се лекуват в болница от вдишване на дим, а местно спортно съоръжение се използва за предоставяне на консултации на пострадалите. “Опустошени сме“, заяви кметът на Мурсия Хосе Балеста. Той е обявил тридневен траур в Мурсия. Смята се, че това е най-тежкият пожар в нощен клуб в страната от повече от 30 години. През 1990 г. 43 души загинаха при пожар в заведение в Сарагоса.

снимки: Getty Images

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм