Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ по отношение на Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю след тридневното си държавно посещение в Китай.

В разговор с „Политико” и двама френски журналисти, цитирани от БГНЕС, след като по време на пътуването си прекара около шест часа с китайския президент Си Дзинпин, Макрон подчерта своята любима теория за "стратегическа автономия" на Европа, вероятно водена от Франция, която да се превърне в "трета суперсила".

Макрон призова Си да вразуми Русия

"Големият риск", пред който е изправена Европа, е "да бъде въвлечена в кризи, които не са наши, което ѝ пречи да изгради своята стратегическа автономия", каза той, докато летеше от Пекин за Гуанджоу, в южната част на Китай, на борда на COTAM Unité - френския вариант на Air Force One.

Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия подкрепиха с ентусиазъм концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските официални лица постоянно я споменават в отношенията си с европейските държави. Партийните лидери и теоретиците в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще спомогне за ускоряването на тази тенденция.

"Парадоксът би бил, че обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка", каза Макрон в интервюто. "Въпросът, на който европейците трябва да си отговорят ... в наш интерес ли е да ускорим [кризата] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да се превърнем в последователи по тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и една китайска свръхреакция", каза той.

Макрон: Китай трябва да изиграе важна роля в намирането на път към мира в Украйна

Само няколко часа след като полетът му от Гуанджоу се отправи обратно към Париж, Китай започна мащабни военни учения около самоуправляващия се остров Тайван, който Китай обявява за своя територия, но САЩ са обещали да въоръжават и защитават.

Тези учения бяха в отговор на 10-дневната дипломатическа обиколка на тайванския президент Цай Инг-Уен в страните от Централна Америка, която включваше среща с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато преминаваше транзитно през Калифорния. Хора, запознати с мисленето на Макрон, заявиха, че той е бил щастлив, че Пекин е изчакал поне той да напусне китайското въздушно пространство, преди да започне симулираните учения "обкръжаване на Тайван".

През последните години Пекин многократно е заплашвал да нахлуе в Тайван и води политика на изолация на демократичния остров, като принуждава другите държави да го признаят като част от "единен Китай".

Разговори относно Тайван

Макрон и Си обсъдиха Тайван "интензивно", твърдят френски служители, придружаващи президента, който изглежда е възприел по-примирителен подход от САЩ и дори от Европейския съюз.

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение". Това е казала на Си по време на срещата им в Пекин миналия четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон през част от визитата му. "Заплахата [за] използване на сила за промяна на статуквото е неприемлива".

Фон дер Лайен предупреди Китай да не въоръжава Русия

В отговор Си заяви, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава.

Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем да кажем убедително на Тайван: "Слушайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", каза той. "

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", каза Янмей Сие, анализатор по геополитика в Gavekal Dragonomics. "Някои от нейните лидери дори смятат, че такъв световен ред може да бъде по-изгоден за Европа".

По време на тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен в четвъртък в Пекин Си Дзинпин се е отклонил от сценария само по две теми - Украйна и Тайван, според човек, който е присъствал в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна, и омаловажи неотдавнашното си посещение в Москва", каза този човек. "Той беше явно разгневен от САЩ и много раздразнен заради Тайван, от транзитното преминаване на тайванския президент през САЩ и [факта, че] външнополитическите въпроси се повдигат от европейците."

По време на тази среща Макрон и Фон дер Лайен са заели сходни позиции по отношение на Тайван, каза източникът. Впоследствие обаче Макрон прекара повече от четири часа с китайския лидер, през голяма част от които присъстваха само преводачи, и тонът му беше далеч по-примирителен от този на Фон дер Лайен, когато говореше с журналисти.

Предупреждение за "васалитет”

Макрон заяви също, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ по отношение на оръжията и енергията и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост.

Той предложи Европа да намали зависимостта си от "екстериториалността на американския долар", което е ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

Голямата шахматна дъска: САЩ искат съюзниците да се изправят срещу Китай

"Ако напрежението между двете свръхсили се засили ... ние няма да имаме нито време, нито ресурси да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали", каза той.

През последните години Русия, Китай, Иран и други държави бяха засегнати от американски санкции, които се основават на отказ за достъп до доминираната от долара световна финансова система. Някои в Европа се оплакват от превръщането на долара в оръжие от страна на Вашингтон, което принуждава европейските компании да се откажат от бизнеса и да прекъснат връзките си с трети страни или да бъдат изправени пред осакатяващи вторични санкции.

Докато седеше в каютата на самолета си А330 със суитшърт с надпис "French Tech" на гърдите, Макрон заяви, че вече е "спечелил идеологическата битка за стратегическа автономия" на Европа.

Той не засегна въпроса за продължаващите американски гаранции за сигурността на континента, който разчита в голяма степен на американската помощ за отбрана в условията на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална военна позиция. Въпреки това страната допринесе много по-малко за защитата на Украйна от руската инвазия, отколкото много други държави.

Авторите на материала уточняват, че съгласно действащата практика, от канцеларията на френския президент са настояли за проверка и "корекция" на всички цитати на държавния глава, които ще бъдат публикувани в статията. Това нарушава редакционните стандарти и политика на „Политико”, но въпреки това редакцията е приела условията, за да бъде дадено интервюто. Подчертава се, че всички цитати в тази статия действително са казани от Макрон, но някои части от интервюто, в които президентът говори още по-откровено за Тайван и стратегическата автономия на Европа, са били изрязани от Елисейския дворец.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм