Майонеза без яйца се продава у нас. Това показа изследване на асоциация „Активни потребители". Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца.
Гума гуар, Гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати са открили от асоциацията в кутиите с майонеза. Тези продукти могат да бъдат опасни за здравето ни, обясни в интервю за Дарик изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.
Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза) малкото мазнини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар!
По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти.
„Продукт без вложени в него яйчен прах и слънчогледово рафинирано олио не трябва да се нарича майонеза“. В това е категоричен един от големите производители на майонеза в България Димитър Консулов.
Според него, колегите му от други фирми си спестяват основните продукти, които трябва да присъстват в една майонеза, за да продават на по-ниски цени.
Чуйте още подробности в аудиото