Според поверието в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им целебна сила. В Добруджа пък има един красив празник, точно на Еньовден, който чрез красивия български фолклор, омагьосва всеки, дошъл край чудния язовир Дрян. Едно уникално богатство радва широката душа на добруджанеца вече дълги години. Пропит с омайния аромат на еньовски билки, заобиколен от борови исполини и огледална вода, юбилейното десето издание на фолклорния събор „Край язовир Дрян“ отново събра хора от близо и далеч, жадни за народната песен, за магичните звуци на гайдата, за мелодичните и нежни „гласове“ на кавала, за сладката приказка.

 Сила, магия, красива природа, росни билки и ароматен чай посрещаха нетърпеливите гости рано сутринта. Слънцето щедро огряваше местността, пазеща своите тайни. Уханието на еньовче, липа, мащерка, борови цветове и лайка пък подаряваше усмивка на гостите на празника.

Еньовския фолклорен събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“ беше открит от кмета на село Красен Тошко Тачев, който припомни на присъстващите историята на форума, идеята за неговото възникване и първото му издание. След това приветствие към всичко гости отправи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. В него градоначалникът посочи, че не бива да забравяме българските обреди, традиции и ритуали, а празничните събития като събора „Край язовир Дрян“ спомагат именно за това – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на идните поколения. 

Официалната част продължи с раздаването на благодарствени плакети по случай юбилея на събора.

Първи на украсената с цветя и местни билки сцена по традиция се представиха домакините от село Красен. 

След тях, в продължение на повече от шест часа 45 състава и 26 индивидуални изпълнители пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона.

Парещото слънце не попречи на жадуващите за изява общо над 600 самодейци да зарадват присъстващите с богата фолклорна програма и добро настроение. Доказателство, че традициите са живи бяха изпълненията и на много деца, които участваха във фолклорния събор.

Кулминацията на проявата беше концертът на Здравко Мандаджиев, който впечатли с богат репертоар и артистичност. Празникът завърши с връчване награди на най-добре представилите се групи и изпълнители.

Еньовският събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство село Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896”, село Красен. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен; съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията; проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.