Правителството на Испания заяви днес, че ще поиска от ЕС да удължи срока на действие на тавана на цените на електроенергията до края на 2024 г., докато очаква преразглеждане на правилата на енергийния пазар на блока.

Известно като иберийско изключение, ограничението е резултат от сделка с ЕС, която позволи на Испания и Португалия да отделят цената на електроенергията от тази на газа, което даде възможност на двете правителства да намалят разходите за потребителите.

В Испания разследват голи интервюта за работа в авиокомпания

"Искаме да продължим да се възползваме от тази извънредна мярка, която се прилага в Испания и Португалия и която по принцип не продължава след май", заяви министърът на екологията Тереса Рибера пред телевизия Antena 3.

"Затова възнамеряваме да попитаме дали иберийското решение може да бъде удължено, докато бъдат променени европейските разпоредби", добави тя, като изрази надежда, че то ще бъде в сила "поне до края на 2024 г.".

Мадрид е наясно, че прилагането на новия ценови режим на ЕС "може да отнеме много време", каза тя.

7 загинали при падане на автобус в река в Испания (видео и снимки)

Таванът влезе в сила през юни с обещанието да намали сметките за енергия на домакинствата с до 20%. Предвижда се то да остане в сила до 31 май.

Действащите правила на ЕС изискват от производителите на енергия да продават електроенергия на пазарите на едро на цена, която се определя от най-скъпите производствени разходи - тези на газовите електроцентрали.

Но при рязкото покачване на цените Мадрид и Португалия успяха да получат одобрението на ЕС за прекъсване на ценовата връзка, за да се облекчи въздействието на рязкото покачване на цените на енергията за потребителите.

Българско дете е отнето от майка си в Испания след сигнали за тормоз в училище

Испания и Португалия отдавна се борят за промяна на системата за ценообразуване, която според тях е неподходяща за Иберийския полуостров, който е слабо свързан с останалата част от европейската електроенергийна мрежа и използва големи количества енергия от възобновяеми източници.

Франция и Италия също се стремят към преразглеждане на правилата.

През последните месеци обаче обсъжданията се забавиха, тъй като държави като Австрия и Нидерландия предпочитат да разчитат на конкуренцията на свободния пазар или на увеличаването на междусистемните връзки, за да намалят цените.

Реформата на ценообразуването е необходима, за да се "намали нестабилността на цените на електроенергията" и да се "гарантира развитието на възобновяемите енергийни източници", заяви Рибера, като добави, че Мадрид скоро ще предложи нови предложения за "модернизиране на регулирането на пазара на електроенергия в Европа". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм