Първото и единствено частно радио в България с национален лиценз започва излъчване точно в 12:00 ч. на 21 януари 1993 г. 30 години по-късно Дарик е сред най-авторитетните информационни медии в България.    

Първите в екипа на Дарик са основателят Радосвет Радев, Людмил Кърджилов, и техническият директор Иван Калев. Сред най-известните водещи са Кирил Вълчев, Пролет Велкова, Ники Кънчев, Томислав Русев, Мартин Карбовски, Диана Найденова, Веселина Петракиева, Светослав Иванов, Михаил Дюзев, Ники Александров, бившият вицепремиер Александър Божков и много други журналисти, работещи и до днес в национални медии.

За 30-годишния юбилей на Дарик разговаряме с един от първите - Людмил Кърджилов*. Той е и един от най-известните новинарски гласове в българския радиоефир Започва работа в Дарик от първия ден, заедно с основателят Радосвет Радев, който ни напусна на 6 август 2021 година. 

Разкажи ни за първите дни на Дарик

Работихме заедно с Радосвет Радев в програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, когато той ми сподели мечтата си да създадем Дарик. През 1992 г. вече имаше частни радиостанции у нас, но само музикални. Интересно е да отбележим, че дори в европейски страни като Австрия тогава още нямаше частни радиа. Стартирахме през 1993 г. в първото студио - в квартал „Дървеница“ в София, а първата регионална станция открихме в Добрич. Тогава всички слушаха Дарик радио. През 2000-та година получихме и националния лиценз и до днес Дарик е единственото частно национално радио.

Коя е историята в Дарик, която е оставила най-дълбока следа  в теб?

Това, което се случи през януари 1997 г. ни доведе до общонационална известност. Дарик бе една от малкото медии, които информираха българите денонощно за събитията пред парламента на 10 януари - денят, в който недоволството срещу правителството на Жан Виденов достигна връхната си точка.

А историята в Дарик, която ти е повлияла, за да се чувстваш по-уверен като журналист?

Историите са много. Но ние живеем по този начин вече 30 години. Радосвет никога не ни е казвал какво да говорим и как да го казваме в ефир. Най-голямата ценност е, че ние се чувстваме истински свободни журналисти. А през студиата на Дарик са минали и минават всички – от царя до обикновените слушатели. 

Кой е най-големият гаф на Дарик през тези 30 години?

Не си спомням да сме правили голям гаф. Но и сега се случа да си говорим глупости в ефир (с усмивка).

Най-комичната ситуация, която си спомняш?

В края на 90-те години получихме заплаха, че има бомба в сградата на Дарик. Всички обаче  решихме единодушно да не спираме да излъчваме. Сега гледаме с усмивка на този случай.

За първата любов... Как се пази 30 години?

Като си помисля, има млади хора, които са растели с Дарик и сега вече са зрели мъже и жени на 30-ет години. Наистина е минало много време от първия ефир… Свободни сме, честни сме, слушателите ни вярват… Това е в основата на любовта към Дарик.

Каква е синоптичната Дарик  прогноза - предстоят ли бури и превалявания ...или ще ни е слънчево?

Докато не свърши войната в Украйна, времето ще бъде мрачно.

Живеем в море от дезинформация. Като един от най-добрите новинари в България, какъв е твоят съвет към зрителите, слушателите и читателите - как да разбират истинските новини и как да се пазят от манипулации?

Първо да проверяват всяка информация от няколко източника, а след това да проверяват внимателно и самите източници. Дезинформацията е най-големият проблем в момента, умовете на хората се промиват, инфилтрират се опасни внушения. Внимавайте какво четете, слушате и гледате! 

* Людмил Кърджилов е водещ на новините в радиото в периода 1993 – 2011 година. Заместник-главен редактор е на Дарик от 1994 до 1997 г. Член е на Борда на директорите на Дарик Радио АД в периода 1994 – 1998 г. Управител на „Дарик Нюз“ ЕООД, компания на Дарик за развитието на интернет проекти (от 2006 г.) и на първия сайт в България с  регионални страници и новини от цялата страна. „Глас на годината“ за 2004 година. Член на УС на Българската Уеб Асоциация. Людмил Кърджилов продължава да отговаря за новините и актуални предавания в Дарик.