Борисов често е многозначителен, но този път ясно каза какви са условията да има кабинет - при какви условия ще бъде сформиран, че не може да не бъде предложен точно такъв кабинет, при какви условия ще се търси подкрепа и какво ще стане ако не намери тази подкрепа. Това коментира в ефира на Дарик депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син.

“Беше ясна пра́вата на възможното развитие - минава кабинет на малцинство, дори и опонентите на този кабинет щяха да се чувстват комфортно и след 100 дни този кабинет пада. Дали свален от Борисов или от опозицията”. 

Политическата класа и избирателите, според Дилов, не са дорасли за сложни демократични схеми и това е една от причините за настоящата политическа криза. 

“Затова казах и в залата - наблюдаваме парадокс - хората, които ще гласуват “за” се надяват тайно да не мине, а хората, които ще гласуват “против” се надяват да мине (бел. ред. - кабинетът “Желязков”). По-важният въпросът е защо се получи така? И отговорът е неприятен - политическата ни класа, а и избирателите ни не са дорасли до такива сложни демократични схеми, каквото е управлението на малцинството.

Сглобката, според Дилов, също е била подобна схема. Много критикувана, много обсъждана с негативна конотация, но в крайна сметка една работеща схема, посочи депутатът. Кой е виновен за провала ѝ, според Дилов може да се коментира до сутринта, но по думите му отговорността е на “Продължаваме промяната-Демократична България”.

“И аз съм убеден в това, защото го видях с очите си. Но така или иначе то счупи се и отново сме на избори”. 

Състезанието сега ще бъде за това кой ще успее да обясни на собствените си избиратели какво е направил, за да ги накара отново да излязат. Това ще бъде една сложна задача, категоричен е Любен Дилов. Задачата на ГЕРБ, според него, е по-лесна, защото каквото са обещали, това са направили. 

“Директно обвинявам моя приятел Христо Иванов, към когото имам най-добри чувства, защото смятам, че този негов чест да напусне, който беше почти обожествен от последователите му, беше просто едно бягство в една сложна ситуация”, заяви Дилов. По думите му Христо Иванов е един от малкото, които можеха да променят нещата и да обясни ситуацията на избирателите. 

В момента има нужда от нещо ново на политическата сцена. Това е страхотно предизвикателство пред съществуващия политически елит - той буквално трябва да си смени езика, да се научи как да говори, как да целеполага и целепоставя, как да си говори помежду си. Иначе буквално ще бъде пометен. Дали ще е от проект на Радев или някаква нова левица, нова тик-ток партия, никакво значение, той ще бъде изметен. Защото политиката освен прагматизъм и идеологеми е и пазар на мечти. 

Повечето големи политически сили идваха като отрицание на съществуващото. 

“Основният ми спор вътре в ГЕРБ е начинът, по който ние си говорим с хората. Въпросът е как да излезеш извън харизмата, филството и фобството на тема Борисов и да разкажеш на хората, че тази народна партия се опитва да направи това и това и то е много добро за някого. Красимир Вълчев успяваше доста по отношение на образованието да го направи и той се ползва от изключителна подкрепа от съсловието. Единици са случаите, при които имаме подобен тренд”. 

В елита на ДПС безспорно има спорни фигури, но то къде ги няма, заяви Дилов. “Ние можем да обвиним в доста неща Делян Пеевски, но можем да обвиним в доста неща и Лена Бориславова. Даже аз се изненадвам, че няма официални обвинения към нея за някои неща. Всеки има в какво да бъде обвинен. Въпросът е, че когато се сложи на масата някаква важна цел и се дискутира с реални мотиви, а не някакви прикрити, тогава може би може да се направи някаква крачка”. 

На въпрос за съмненията, че в служебния кабинет, предложен от ГЕРБ с премиер Росен Желязков, са участвали хора, свързани с ДПС, Дилов изрази скептицизъм и коментира, че това по-скоро са спекулации, които нямат потвърждение. 

Аз мисля, че няма две ДПС-та, заяви Дилов по повод конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това, което се случва там в момента може да има две обяснения - едното е геополитическо, другото е сблъсък на характери, допълни още депутатът от ГЕРБ. По думите му българският политически живот печели от това положение, защото не само теоретично, но и практически дава възможност на българските етнически турци да гласуват за други политически формации. 

Слушайте цялото интервю в прикачения файл.