Нашата политика е в схватка на персони с неполитически мотиви. Това каза в ефира на Дарик и предаването “Стълбището” доц. Георги Лозанов. Във връзка с актуалната политическа обстановка Лозанов заяви, че е трудно да се премери кой повече е сгрешил, но според старата мафиотска логика, накрая остава онзи, който е поръчал останалите.  

Дори и в нашата демокрация се оказва, че ако някой започва да трупа много власт, някой му дърпа ръчната спирачка, каза Георги Лозанов по повод безпрецедентното разцепление в ДПС, което се развива в последната седмица. 

“Така стана с Делян Пеевски, който очевидно все повече разшири своето поле на власт, защото беше позициониран в невидимата част на властта, но от известно време и то парадоксално след като попадна под санкцията “Магнитски”, започна да се позиционира във видимата част на властта и да я разширява и явно това дойде в повече. Затова вътрешнопартийно му поставиха една граница, слагайки втори съпредседател”. 

Пеевски подсказва нещо, което ако е така, играта става доста опасна, посочи Лозанов. По думите му съпредседателят на ДПС показва, че конфликтът в партията “може би, е по линията на отношението към Русия като по този начин индиректно напомня за небезизвестната версия за генеалогията на ДПС - през службите, оттам и към Кремъл”.

“На друго по-деликатно ниво тази версия беше потвърдена наскоро в едно изказване на почетния председател на ДПС, а именно накъде се движат съдбините в света”, припомни Лозанов насочвайки към писмото на Доган от януари, 2024 г.

Геополитическият контекст се разиграва като основен конфликт според Лозанов. Той допусна Пеевски изведнъж да се окаже в защита на евроатлантическа, прозападна линия, въпреки подозренията, че го прави основно по линията “да се спасява от Магнитски”. 

В България свързваме култа към личността с тоталитарния режим, но той повече или по-малко се запази на партийно ниво в някои партии, каза медийният експерт. “Не може да има партиен култ към две личности. А това идва да покаже и друго - Ахмед Доган е единствената партийна икона на ДПС, а Пеевски е прекалил или подранил в конкуренцията с него”, посочи Лозанов. 

По думите му от двете версии, втората е по-благоприятна за България, защото ако е първата - евроатлантическата зона в политиката у нас става все по-пробита. 

Според Лозанов въпреки политическата безизходица, засега протест не се очертава.

“Хората продължават по един доста тафтологичен начин да са принудени отново и отново да гласуват без да могат да окажат по друг начин своята гражданска позиция към политиката”.

Добрата новина, според Лозанов е, че продължава да има власт с демократична легитимност, което в геополитически план е много важна добра новина, защото диктатурите и автократските режими започват все повече да набират популярност и оправдание и затова е ключово, че българите продължават да настояват властта да се упражнява демократично. 

Според Лозанов в момента единствено “Продължаваме промяната-Демократична България” като формация би могла да донесе легитимност на едно бъдещо правителство. 

“Както и да се разви ситуацията, ПП-ДБ има тази стойност да дава демократично лице на властта, посочи Лозанов и допълни, че никой друг засега не дава гаранции в това отношение. Хубавото е, че го осъзнават и българските политици, включително Бойко Борисов, който многократно призова доскорошните си партньори с злополучната сглобка да го подкрепят”, коментира Лозанов.

ПП-ДБ, ако искат да запазят именно тази демократична легитимност, трябва много да внимават с тази коалиционна или полукоалиционна политика, подчерта медийният експерт. Той допълни, че най-големият проблем на ПП-ДБ, заради което формацията претърпя тежки имиджови щети, е че не успя да проведе граждански диалог по тази тема, в което именно е задачата. 

“Гражданската задача е да свалят ГЕРБ от власт, което беше поставено по време на изборите. И да не пият кафе с Пеевски, което пък беше поставено по време на протестите”, припомни Лозанов.

Той разкритикува формацията, че не е обяснила, необходимостта от “ситуационно се преформулиране” на тази задача.  

“Че те ще се опитат да променят модела на управление на ГЕРБ, но ситуацията изисква да го направят заедно с ГЕРБ. Тва е трудно за разбиране и затова трябваше да става през дебат, за да може да стане част от мисленето на хората”, посочи Лозанов.

Във връзка с останалите формации в Народното събрание, Лозанов заяви, че “Величие” и “Възраждане” са “малко гротескни персонажи”:

“Особено “Величие”, където дори не успяхме да се посмеем, толкова бързо свърши. Във “Възраждане” има известен ментален капацитет. Но тези партии, колкото и да скачат от едната страна на везната, не успяват да обърнат курса, имат таван. Докато президентът Радев може и предполагам, че той е най-сигурният от гледна точка на Москва ход, за да може да се вкара България в новия световен ред”. 

Лозанов заяви, че политическата криза не го притеснява, тъй като “за тези 35 години българите, колкото и да се оплакват от демокрацията, те се сраснаха с нея”

“Демокрацията не е идеология, а начин на отношения между хората. Не панелен блок и съседи, между които минава партиен секретар да им вземе членския внос. Друг живот, който за някои е прекалено натоварващ, но за повечето хора, особено за младите, мисля че много трудно може да се обърне това. Освен ако не се прилагат много пропаганда и конспиративни теории, които да уплашат хората. Въобще, за да си демократ и да подкрепяш демокрацията, се изисква едно ниво на интелигентност”.

Гледайте цялото интервю в прикачения файл.