“България не може да има премиер, който е обект на международни санкции. Политиката е динамично занятие, позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая на Пеевски те се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности, както за тяхната партия, така и за цяла България. Позициите, които защитава в момента, са същите, които отстояваме и ние. Това е ролята, която си е избрал и ролята, която неговата партия му е отредила. Той не е говорител на мнозинството, а на ДПС и личната си позиция“. Това заяви в bTV депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер. С тези думи той коментира заявката на Пеевски за премиерския пост. 

Лорер подчерта, че коалицията е без коалиционно споразумение. “Причината да го нямаме е ясна. ДПС не са в тази коалиция, бих ги определил като подкрепяща опозиция. Имат министър на външните работи. Самият вътрешен министър се оказа, че се ползва изключително с подкрепата на ГЕРБ и ДПС“.

По думите му президентът се държи като политически лидер в правителство в сянка.

„Само че той няма нито правителство на слънце, нито на сянка. Не се е случвало в българската история президент да плаши с вето на закон за бюджета. Важно е президентството да си влезе в ролята. То трябва да ни обединява, а не да ни разделя и то няма роля в изпълнителната власт“, каза още Лорер.

Обсъждането да бъдат продавани държавни земи не е работа на президентската институция, категоричен е депутатът. „И да се е обсъждало, няма да се случи 2024 г. Защо президентът се намесва? Изглежда дребнаво заяждане. Доколкото разбирам, тези земи така или иначе са се отдавали дългосрочно под аренда, така че се създава излишна драма, която се създава около несъществуваща тема“, коментира Даниел Лорер.

По думите му бюджетът за следващата година е европейски.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм