Община Кюстендил е на път да привлече първият инвеститор в Индустриалната зона в с. Жиленци - това е световен лидер в производството на соларни панели, информира кметът Петър Паунов. 
 

Българо-немска компания, сертифициран инвеститор Клас А. Инвестицията е за над 20 млн. лв. Самото изграждане на завода ще отнеме не повече от 18 месеца, след като бъде гласувано от Общински съвет. Инвеститорът ще купи 50 дка земя, 12 дка ще е сградата  с инкубатор за стартъпи и обучителен център за специалисти - За 50 дка компанията ще заплати 500 000 лв.

10 начина да си намалите данъците

Ще се изгради завод за производство на панели с 1000 мегавата производство годишно. Предприятието ще осигури над 100 работни места, разгърнатата застроена площ на сградата ще бъде 12 дка.

Кметът изброи социалните придобивки за община Кюстендил: 100% от енергията използвана за производство на соларни панели ще бъде от ВЕЦ. Всяка година ще се предоставят безвъзмездно на общината 100 киловата панели за монтаж. Освен това ще се създаде център-инкубатор за стартиране на компании в областта на соларната енергетика, ще се организират безплатни курсове за обучение на инсталатори на фотоволтаични централи.

Цените на храните на едро са скочили с близо 52% за година

Всеки един от гражданите на Кюстендилска община ще може да ползва безлихвен лизинг, ако иска да си изгради инсталация. Ще бъдат изготвени идейни технически проекти за сметка на инвеститора на всички обществени сгради на общината.

„Остава да уточним всички детайли по предложението и да бъде предоставено на вниманието на Общински съвет. Инвестицията е над 20 млн. лв., това показва интереса към Кюстендил. Ключовото е, че ще бъдат създадени работни места, които са с много добро заплащане. Така че продължава реализацията на стратегията, първа стъпка - световен лидер в областта на соларните панели. Оттук нататък ангажимент на общината е само пътят до самата зона да бъде изграден, но това е ангажимент от държавата и ние ще настояваме този ресурс да бъде осигурен от държавата”, коментира Паунов.

Плюсове и минуси на покупката на имот през 2023 г.

Общинска администрация подготвя проектни предложения за изцяло реновиране на сградите на старата полиция на ул.”Демокрация” и  библиотеката в Кюстендил по  Плана за Възстановяване и устойчивост.

Предвижда се да се направи и цялостно конструктивно обследване на сградата на читалище Братство, информира кметът Петър Паунов. Конструктивните промени не се финансират по програмата, но ще се използва възможността цялостно да се санират сградите.

„Това са две емблематични сгради, които от доста време имаха нужда от ремонт, надявам се сега в този период и с тази отворена програма и със съдействието на община Кюстендил, тъй като това са общински сгради, наистина да бъдат отремонтирани тези сгради”, заяви председателят на Общински съвет Иван Андонов.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм