Лични писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия, ще бъдат изпращани заедно с електронните фишове за превишена скорост, изпращани по пощата.

Националната кампания „Написах ти писмо“, към която се присъединява Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР, започва с 36 000 копия на ръкописи, написани специално от роднините на жертви, и стартира преди най-натоварения сезон за движение по пътищата, когато рискът от катастрофи е най-голям. Идеята е да се повиши общественото внимание, да се ограничи агресията на пътя и да се напомни, че някои нарушения не могат да бъдат „платени“.

Дванадесет близки на деца и младежи, жертви на пътя, събират кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци никога няма да прочетат. Роднините са част от сдружение „Ангели на пътя“.

„Никой не си прави илюзията, че безобразното каране от рецидивисти ще спре изведнъж. Надеждата е, че един от шофьорите точно преди да настъпи газта, ще се сети за Филип. Или за Ангел. Или за Християна. Или за Васко. Или за Мария. Или за Константин. Или за Стефан. Или за Иван. Или за Александър. Или за Виктория. Или за Васил. Или за Виктория. И ще намали...“, коментира Йордан Жечев, инициатор на кампанията.

Загиналите при пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са 525, а броят на пострадалите е нараснал до 9 101. От началото на годината до 14 април 2024 г. са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни произшествия – вследствие на които 101 души са загинали и 2 139  са ранени, припомнят от „Пътна полиция“.