Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса. Към момента тя е 2.90 лева и не е променяна от десетилетие насам.

„Нашето мнение е, че потребителската такса не изпълнява функциите, заради които е въведена. Първата и основна функция е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръх използването на услуги“, обясни д-р Пламен Панайотов пред bTV, който е личен лекар в Бургас.

16.9% е годишната инфлация през декември

Той допълва, че всичко, което е безплатно или прекалено евтино, се експлоатира, а това довежда до влошаване на услугата за хора, които имат наистина нужда.

„Втората основна функция на потребителската такса е допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето защо функцията на тази такса е да допълни тези по-ниски цени“, каза още д-р Панайотов.

Нападнаха медик от Спешния център във Враца

Лекарите настояват да се въведе процентово обвързване с минималната работна заплата, което да увеличава таксата заедно с повишаването й всяка година. 

„Така по естествен път ще биде актуализирана тази такса съобразно променящата се обстановка в България и в ЕС. Тази такса съществува в цяла Европа“, казва още личният лекар.

Според него това не би било лишило социално слабите от услугата, ако за тях се изгради специален механизъм за компенсиране и подпомагане.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм