Лятото отива към своя край, но лятното кино все още е в разгара си. След десетки прожекции из България и столицата, от екипът на Кинематограф са ни подготвили още една чудна киновечер, която ще се проведе на площад „Знаме на мира“ в кв. Павлово. Входът ще е свободен, а филмите ще са подходящи за всички възрасти! Проектът се осъществява с подкрепата на район „Витоша“, Столична община и партньорското съдействие на VremetoDnes.bg, Zoya.bg, SONY и 7Arts.bg.

За пореден път от kinematograf.bg – най-голямата медия за късометражно кино в България – ще ни поднесат едно незабравимо преживяване. Този път, освен за любителите на късото кино, е замислена и пълнометражна лента. След няколко изключително успешни събития в този формат, редакторите на Кинематограф са решили отново да ни потопят в любопитния разговор между двата жанра.

Вечерта ще започне с късометражния „Драсканица“ на Любомир Печев - разказ за детска градина, в която едно дете ще бъде в центъра на абсурдна ситуация. То се заключва в склада, а единственият ключ, който може да разкрие защо е там, е една рисунка. "Драсканица" ще ви разсмее и ще ви смигне леко за действителността ни. 

Пълнометражното заглавие е класиката, с която са израстнали няколко поколения - „Таралежите се раждат без бодли“ от 1971-ва година. Филмът обединява три новели споделящи идеята за "свободата на децата срещу възпитанието им по модела на обществото". Първата е наречена "Тревожно явление", втората "Хулигани", а третата - "Подаръкът". Историята проследява група десетгодишни деца, които решават да отстояват своята независимост по всевъзможни и изключително изобретателни начини. В класа идва нов ученик, Любчо. Живял е в Брюксел и му предстои да се адаптира. Не знае как се играе на бесеница, на подводници и на морски шах, но пък за сметка на това може да си мърда ушите. Сценарият е дело на Братя Мормареви. Режисьор е Димитър Петров, неслучайно наричан – бащата на детското кино. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел.

Достъпът до събитието е свободен, детайлна програма.