Ако вървейки си из парка, зърнете поляна с множество насядали хора, огледайте се, много е вероятно да видите белия екран на Кинематограф. Най-голямата платформа за късо кино тази година устройва летни прожекции из цяла София, на различни, но все яки местенца, някои популярни, а други нови и непознати, на които никога не е имало такъв тип събития.

Следващите два уикенда, ще има 4 летни прожекции в кварталите Надежда, Илиянци и Требич. Те се осъществяват с подкрепата на Район Надежда и Столична община. Датите са 17 Юли в Северен парк, на 23 Юли в Парк Илиянци и на 24 Юли на Стадиона в кв. Требич. Началото е от 20:30ч, а прожекцията започва в 21:00ч, входът е свободен.

Подборът на места прави впечатление, защото на всяко едно киното стои така сякаш винаги си е било там – на място. Целта на проекта е не само да предложи достъп до качествено и различно културно съдържание, но и да облагородява околната среда, да събира хората заедно, да създава специфична атмосфера на общност.

Като говорим за подбор, трябва да обърнем внимание на филмовият подбор. Много заглавия се открояват, веднага разпознаваме „Оловно сърце“, дипломната работа на Слава Дойчева, докато учи в London Film School – добра възможност да се види на голям екран един от по-ранните филми на Слава, изследващ фините процеси в плахата душата на едно младо момиче.

Друг акцент от програмата е експерименталния „Нагоре и през“ на режисьора Камен Стоянов, в който всичко започва от една кофа, пълна с вода, изкачваща се безкрайно нагоре, неясно накъде… Филмът определено впечатлява с нестандартен подход на своя киноразказ, който успява да напрегне зрителите и да тества тяхната търпимост към откровения трагикомичен абсурд, който се разгръща пред тях.

Макар и с по-деликатна стъпка в експерименталното поле на киното, „Далеч от времето“ също влиза в тази група на по-странни и чудати филми. Историята му ни въвежда в света на млада двойка, която по някакъв начин е успяла да спре времето. Първоначално се отдават на всичко онова, което всеки от нас си мечтае да прави с половинката си, необезпокояван от света и задълженията, но с времето отношенията им се усложняват все повече. Режисьор и сценарист е Деян Цвятков, който успява успешно да изгради доста смел филм със свой запомнящ се почерк, в изключително редкия за българското кино жанр – фентъзи.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, биомагазини Зоя и VremetoDnes.bg.

Пълната програма следете тук.