“Лятна буря” е цвета, който се запечатва по-скоро като чувство в съзнанието ни. Онова усещане за лятна омара. Това е пикът на светлината, в който бялото слънце, подобно на черния цвят поглъща всичко в себе си. Включително и нас. Този специфичен летен зной, който ни слива с пейзажа, отнася ни в онова полу сънно състояние леко над земята и ние оставаме вплетени в картината като едно безкрайно лятно безтегловно, светлинно петно.Този пик на горещината е също моментът, в който ние постепенно осъзнаваме, че нещо голямо е на път да се случи, за да се възстанови балансът в света. Яростен, напоителен, живителен дъжд всеки момент ще се понесе към нашите изгубили плътност тела, за да ги оцвети наново и да им вдъхне отново сила за живот.

Рада Якова в „Жена с 20 имена“: Трябва да се гледаме със затворени очи, за да се усещаме 

Лятната буря можем да усетим със задната част на тила си. Посрещаме я с отворени сърца и ѝ се радваме, защото тя за нас означава нов ден, нови сили, вдъхновение.

В изложбата си в галерия Аросита, Рада Якова се стреми да предаде именно това чувство. Новият подход, който художничката развива в платната също е показателен за този стремеж. Нюансът, с който се интерпретира един кратък, трудно уловим момент, носи в себе си лекота и свобода. Сладък откраднат от забързаното всекидневие отрязък извън времето и пространството, уловен в няколкото художествени платна.

С изложбата “Лятна буря” Рада излиза от рамката на формата, и по-специално характерната за нея женска форма, и се впуска в приключението да търси израз на емоцията чрез вплитането на цветовете в абстрактния образ. Много малко бунт има в новата колекция на художничката и много повече смирение пред природните стихии. Серията се фокусира изцяло върху неуловимите неща, които ни помагат да бъдем мечтатели и иноватори - изгревът, морето, бризът, завихрянето, изпепеляващата слънчева светлина, специалните преливащи се нюанси, които преминават едни в други и ни показва още веднъж, че светът не е само черно-бял, добър и лош, праведен и грешен.

Всички тези природни елементи могат да бъдат силен енергиен източник за човека, но и опустошителен заряд. На кое от двете ще се отдадем зависи от нас като чисти приемници на тези земни сили. Ето защо оставяме на посетителите на изложбата да решат сами каква емоция успява да им предаде чрез творбите си Рада Якова в серията “Лятна буря”, от 27 май до 10 юни в галерия Аросита.

Наред с изявите си  като художник Рада Якова вярва че българското съвременно изкуство има място на световната сцена и смята че подящ начин да се представят артистите е чрез новата онлайн платформа 5new.org За да се справят с непредвидената ситуация от миналата година Рада заедно с партньорите си  Ейми Чапман и Петя Чалъкова, с екип от ентусиазирани творци от различни държави създават с общи усилия платформата 5new.org. На нея всеки месец петима специално избрани художници имат възможността да покажат пред световната публика по пет свои произведения, като участват в месечен търг. 5new се стреми да обхваща голям спектър от артисти в сферата на визуалните изкуства и най-вече изобразителното. Сред темите на търговете от началото на годината досега са Черно-бяло, Малки картини, Нарисувай ми жена, Илюминейшън, Тайните, Морето. В момента се подготвят новите участници до края на годината, а публиката определено ще има от какво да се впечатли.

Освен работата по платформата 5new, професионалните ангажименти на Рада включват и работа за Кралската картинна галерия Mauritshuits, Нидерландия.

А осемнадесетте творби в изложбата “Лятна буря” са изцяло вдъхновени от априлския търг на 5new - Illumination / Илюминейшън - посветен на един специален жълт нюанс, който колористите от фирмата Pantone.com определят като “цвета на 2021”.

Жълтият цвят е основен и се вижда благодарение на пречупването на бялата слънчева светлина. Това несъмнено носи в себе си много символика, която различните култури улавят по различен начин. От една страна е символ на Слънцето, без чиято светлина и топлина животът е невъзможен, от друга страна се свързва с раздяла и дори омраза. В ежедневието ни често жълтото се използва като сигнал за внимание! Нещо, което е важно да видим, да му обърнем внимание, да не подминаваме.

Рада Якова е художник с впечатляваща биография. Големият тласък, според самата нея, получава в Университета по приложни изкуства Виена, в класа на последния титан в рекламата - проф. Люрцер. За Рада Якова животът е изкуство. Низ от противоречиви усещания, които предава в своите картини. Изкуството ѝ притежава силата да разруши кутийката, в която сме се настанили удобно. Фокусът в творбите е върху изразяване на идентичността чрез експресия на конфликтите, в които попада съвременния човек. Самата художничка живее в своите картини, в същия лутащ се образ на човека, постоянно търсещ своята природа. Картините ѝ често са по-скоро художествен израз на състояния и трепети, отколкото интерперации на заобикалящата ни среда. Чрез изкуството Рада преди всичко се стреми да предава тези емоции, като добър писател, но вместо с думи, нейният силен похват е четката. Дори когато рисува в черно-бялата гама в творбите ѝ има цвят, живот и интересни мотиви на работата със светлината. Дори черният цвят при Рада има свой цветен облик.

Автор: Петя Чалъкова - куратор

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук