Над 8 млрд. е ръстът в износа на България за месец март, в сравнение със същия месец миналата година. В "Седмицата" на Дарик радио, главният икономист в Института за пазарна иконимика Лъчезар Богданов обясни на какво се дължи този рекорден ръст.

"Единият фактор е общото увеличение на цените на почти всички промишлени стоки – българският бизнес плаща повече за енергия и суровини, но и това което изнася и произвежда също се продава на по-високи цени", обясни той.

Икономистът добави, че цената на износа на електроенергия също е значително по-висока. Има и износ на оръжие, има и реален ръст на количествата, които се изнасят от голяма част от индустриалните предприятия.

Икономист по Дарик: Трябва да бъде разбрана природата на инфлацията, а не да се помпа с още пари

Лъчезар Богданов е на мнение, че икономиката работи въпреки много високите разходи за енергия и други суровини.

Кои са най-подходящите мерки за борба с инфлацията?

"Първо трябва да се приеме, че голяма част от инфлацията не можем да я преборим с вътрешни средства, което води логично до това, че това, което може да се прави за тази част от инфлацията, е да се компенсират по някакъв начин доходите", посочи икономистът.

Василев: Средногодишната инфлация е малко над 10%

По думите му второто нещо, което трябва да се осъзнае, е че държавата има ангажимент да се погрижи първо за тези, които не могат да се погрижат сами за себе си – пенсионери, сираци, хора с увреждания.

"Следващото нещо е частният сектор – там не би трябвало да смятаме, че държавата може пряко да помага, но може средносрочно и дългосрочно да се направи така, че частният бизнес да продължи да расте, да инвестира, да бъде конкурентноспособен", каза още Богданов.

Хлябът няма да стане по-евтин, според Левон Хампарцумян

Според него България не трябва да губи фокус от голямата цел – че ние сме от по-бедната част на един голям пазар. "Ние трябва да догонваме, независимо дали тази година има по-висока, или по-ниска инфлация", коментира още икономистът.

По думите му крайната цел е да доближим доходите на българите поне до тези на словаците, чехите, естонците и т.н.

По-добре е човек да взима по-голяма заплата, отколкото да взима по-евтин хляб, смята още Богданов. По думите му премахването на ДДС от хляба ще спести на потребителите по около три лева на месец.

Целия разговор с Лъчезар Богданов чуйте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм