Финансовият министър Асен Василев заяви, че се очаква поне около 1 млн. семейства да се възползват от мярката за най-ниския клас горива – бензин и дизел без добавки и уточни, че скъпите автомобили няма да се възползват от тази отстъпка.

„Тази мярка настина е насочена към уязвимите групи от населението“, каза финансовият министър пред bTV.

Енергиен експерт: Отстъпка за горивата е неразумна мярка

По думите му дефицитът в НОИ дефицитът ще се увеличи малко, но ще се върне около 50 на 50 – 50% самофинансиране, 50% финансиране от бюджета, което не било много устойчиво във времето, но това е от началото на пенсионната система в България.

Министърът на финансите заяви, че дългът към момента спрямо началото на годината намаляв, като се очаква до края на годината да остане съгласно разчетите до момента, а увеличение не се предвижда.

Икономист по Дарик: Трябва да бъде разбрана природата на инфлацията, а не да се помпа с още пари

„Вследствие на инфлацията, на повишение на приходите и държавата реално казва, част от тези приходи няма да ги съберем, а ще ги върнем към най-нуждаещите се“, подчерта Василев.

„Средногодишната инфлация е малко над 10%, това е, което предвиждаме и сега при новата бюджетна процедура. Тези високи стойности, които видяхме март и април, първо бяха очаквани донякъде. Голямата въпросителна е, че инфлацията идва от храни транспорт, облекла и обувки. Ако ме питате дали ще достигнем по-високи нива, това ще го видим през септември, първо трябва да видим какво ще стане с храните. През лятото не очакваме драматични движения в цените на храните, ще видим какво ще се случи през есента“, добави Василев.

Радев: Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа

„Допълнителен дълг след този от февруари месец не се предвижда“, каза още финансовият министър.

Той отбеляза още, че с Радев имат обща позиция за подпомагане на най-уязвимите хора в държавата.

„Мисля, че и президентът това, което каза е, че това са много добри намерения и нека да ги видим в законодателството“, допълни Василев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм