Важният въпрос по отношение на финансовата стабилност на страната сега е какъв дефицит ще залегне в новия бюджет. Дали той ще бъде в рамките на трите процента или по-висок. Защото и Европа вече затяга правилата за това да не надвишаваме трипроцентовия дефицит, а да спазваме Пакта за стабилност и да няма процедура за свръхдефицит. Това заяви пред darik.bg Любомир Каримански, кандидат за народен представител и водач на листата на коалиция “Заедно” във Велико Търново.

По думите на бившия председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, това ще бъде много трудна задача, при условие че 48-то Народно събрание увеличи многократно всички разходи. Според него обаче, ако се приложат предложените от тях мерки, дефицита може да се спази.

“Нашето предложение е да се облагат свръхпечалбите на всички фирми, а не само на енергийните дружества. Много важно е да се затегнат и част от държавните разходи, които са абсолютно необосновани, и които се раздават на калпак, като подпомагане към всички фирми. Това не трябва да се допуска и трябва да има наистина таргетиране на тези мерки”, категоричен бе Каримански.

Според Каримански последният доклад на финансовото министерство е пресилен и не е обмислен.

“Не може да се хвърля такава бомба, че има възможност да падне валутният борд. Това е абсолютно необосновано според мен. Трябва да се каже едно: че имаме толкова много резерви в държавата, и от страна на Централната банка, че няма никаква опасност от падане на валутния борд”, поясни Каримански.

Коалиция “Заедно” има разработени мерки, които биха помогнали за финансовото стабилизиране. Освен данък върху свръхпечалбата те предлагат и таван на търговската надценка, каквато има и в други европейски страни. Според Каримански надценка до 20 - 25 % е нормална. Друга мярка, която е насочена в помощ на малкия и средния бизнес предвижда, както и към стартиращи компании, при 25 заети лица в тези фирми, те да бъдат освобождавани за три години от данък печалба. Друга конкретна мярка е прилагането на ускорената амортизация като модел към фирмите, за да могат те да имат вътрешен модел за финансиране.

Каримански сподели още, че коалиция “Заедно” е за спазване на договора подписан за присъединяването ни към ЕС, но на хората трябва да бъде представен анализ, който да покаже ефектите от влизането ни в Еврозоната. Като пример той посочи падането на трансакционните разходи, както и солидарността на държавите при генерирането на свръхдефицит от някоя членка.

Любомир Каримански и Ива Митева, която е водач на листата на коалиция “Заедно” в Русе са в града за среща с граждани.

Чуйте подробности в звуковия файл:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!