Кюстендил отбеляза 128 години от рождението на спасителя на българските евреи и почетен гражданин на Кюстендил -  Димитър Пешев.

Цветя в знак на признателност към приноса на кюстендилеца за спасяването на българските евреи бяха поднесени пред паметника му от  кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, зам.-кметовете Надя Каратова и Светослав Василев, председателя на Общински съвет - Кюстендил Иван Андонов,  народните представители Христо Терзийски и Снежанка Траянска, политически партии  и  граждани на града.

Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 година в град Кюстендил. В политическата си кариера е известен със своята роля за спасяването на българските евреи.

Пешев е  удостоен с най- високото звание в Израел „Праведник на света“ през 1973г., а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 година.

Снимки: Дима Кирилова, Дарик Кюстендил

Последните новини от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм