Кюстендил

„Вечнозеленият град” е едно от най-древните селища, пленяващ със своето богато минало, живописна природа, плодородни  градини и най-голямото си богатство – лековитите минерални извори. Град Кюстендил е атрактивно място както за туризъм и почивка, така и за спокоен живот и успешна реализация.

Градът е усвоил над 110 милиона лева инвестиции по национални и европейски проекти в инфраструктура, социална политика, образование и туризъм, като резултатите са една по-модерна и иновативна община, предлагаща условия за развитие и перспектива.

Кюстендил е град с богат и разнообразен културен  живот, изпъстрен с много празници и събития. В духа на уникалните си фестивални традиции, Кюстендил – наричан още „Овощната градина на България” - посреща Пролетта с надежда и изпраща Есента с благодарност . В града под хълма  „Хисарлъка” се намират Регионалния исторически музей – гр.Кюстендил, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” и множество културно-исторически обекти, запазили величественото историческо наследство и богатата палитра кюстендилски фолклорни традиции.

Отличаван като един от най-екологичните градове в България, Кюстендил е първият, в който са забранени използването на найлонови торбички и пушенето на закрити обществени места. Освен това,  децата, родени след 2013г, получават безплатна детска градина, а в училищата е въведен нов предмет – „Религия”.

Съвкупността от благоприятни условия за живот, уникална природа, лековити минерални води, непрекъснати традиции и  модерен градски облик, правят Кюстендил град на бъдещето.

В конкурса "Най-добрият град за живеене в България" Кюстендил печели в категории "Зелен град" за 2013 г. и "Град на слушателите на Дарик радио и читателите на darikradio.bg" за 2018 г. 

Гласувай за този град