Спектакълът „Филифьонката, която вярваше в бедствия: 20 години по-късно“ ще гостува в Куклен театър – Русе на 25 април от 19:00 часа. Тази съвместна продукция на кукления театър в Бургас с Центъра за изкуства „За Родопите“ представя интересна промяна в сюжета на познатата историята на Туве Янсон.

Двадесет години след като смерч отнася къщата на Филифьонката, двете героини са отново в същата ситуация, но с разменени роли. Гафсата, която е трупала страхове цял живот, сега трябва да помогне на Филифьонката, която вече живее спокойно и щастливо. Спектакълът разглежда теми като приятелство, смелост и преодоляване на страховете.

Този спектакъл е своеобразна втора част на оригиналното представление „Филифьонката, която вярваше в бедствия“, което спечели престижната награда „Икар“ през 2019 година в категория „Най-добър куклен спектакъл“. Настоящото продължение на историята отново е драматизирано и режисирано от Петър Тодоров, сценографията е на Ханна Шварц, а музиката на Петя Диманова. В ролите са актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, както и гласът на Ицко Финци.

Туве Янсон е шведскоезична писателка, родена на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия. Добре позната е на родителите със своите книги за Муминтрол. Дъщеря на скулптор и художничка, Янсон е израснала в среда на творци и вдъхновяващи личности. През 1929 г. тя започва да илюстрира и карикатурира за сатиричния вестник Garm. В творчеството си Туве Янсон съчетава своята художествена дарба със силния си литературен талант, създавайки незабравими истории за деца и възрастни.

Билети за „Филифьонката“ и всички останали спектакли в Куклен театър – Русе се предлагат онлайн на сайта на театъра, както и на билетната каса на ул. Княжеска 9.