Френският президент Еманюел Макрон беше заснет зад кулисите със съпругата си Брижит на концерт на Елтън Джон, докато бунтовници подпалват училища, кметства и полицейски участъци в Париж и стрелят с фойерверки по полицията в третата нощ на безредици, предаде Mirror. Повече от 600 души са арестувани и най-малко 200 полицаи са ранени, тъй като напрежението расте около смъртоносната полицейска стрелба по 17-годишен младеж, идентифициран само с малкото си име Наел.

„Никога няма да им простя“: Париж в пламъци след протест заради убит тийнеджър от полицаи

Бронирани полицейски автомобили се врязаха в овъглените останки от автомобили, които бяха обърнати и подпалени в северозападното парижко предградие Нантер. От другата страна на Париж протестиращите палят огън в кметството на предградието Клиши-су-Боа и подпалват автобусно депо в Обервилие.

Междувременно Макрон бе заснет зад кулисите, със съпругата си Брижит, на концерт на Елтън Джон в столичната зала “Акор Арена“. Един човек пише в Туитър до видеото: „Президентът на републиката на концерта на Елтън Джон, докато Франция гори“.

Трета поредна нощ безредици във Франция (видео)

Друг пише: “Скандално е. Пуснете 2027“, а трети казва: “Наистина ли е изненада?“ Четвърти добавя: „Винаги там, където е необходимо“.

Коментарите идват, когато тази сутрин в Париж започва мащабно почистване, след като бунтовници унищожиха десетки сгради. Служителите на една агенция за имоти бяха видени разплакани, докато разглеждат ограбения си офис. Те ридаят в салфетките си, докато разглеждат помещенията, които са напуснали в 17:00 снощи, преди протестиращите да ударят.

От другата страна на пътя жена стои зашеметена на изгорелия си втори балкон. Тя мести повредените от пожар велосипеди на децата си и се опитва да почисти изцапаната от дим бъркотия. Отдолу двама работници заковават прозорците на банка.

Прозорците на пекарни, ресторанти и кафенета са изпочупени в предградието Нантер. Случайни минувачи стоят шокирани, докато снимат големите щети на мобилните си телефони.

Гледат мярката на мъжа, стрелял в тунела на „Люлин“

Жителите бяха пуснати обратно в някои от изгорелите жилищни блокове, за да видят щетите по имотите си. Силна миризма на дим все още се носи над района, придружена с постоянен звук на сирени на полицията и пожарната. Около 40 000 полицаи бяха изпратени, за да потушат протестите снощи, при които бяха арестувани 667 души, казва вътрешният министър. Около 307 са били само в района на Париж, според полицията. Около 200 полицаи са ранени, според говорител на националната полиция. Няма данни за пострадали сред останалото население.

Училища, кметства и полицейски участъци бяха атакувани от хора, подпалващи пожари, а полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и разпръскващи гранати срещу бунтовниците, казва говорителят. Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин в петък осъди това, което той нарече нощ на “рядко срещано насилие“. Неговата служба описва арестите като рязко увеличение спрямо предишни операции като част от общите усилия на правителството да бъде "изключително строго" с бунтовниците.

Макрон: Европа трябва да устои на натиска да стане последовател на Америка

Правителството не обяви извънредно положение - мярка, предприета за потушаване на седмици на бунтове във Франция, последвали случайната смърт на две момчета, бягащи от полицията през 2005 г.

Полицейският служител, обвинен в натискането на спусъка във вторник, получи предварително обвинение за умишлено убийство, след като прокурорът Паскал Праче казва, че първоначалното му разследване го е накарало да заключи, че "условията за законно използване на оръжието не са били изпълнени". Предварителните обвинения означават, че разследващите магистрати силно подозират нарушение, но трябва да разследват повече, преди да изпратят делото в съда.

Адвокатът на задържания полицай, говорейки по френския телевизионен канал BFMTV, казва, че полицаят съжалява и е "съкрушен". „Офицерът направи това, което смяташе за необходимо в момента“, казва Лоран-Франк Лиенард пред новинарското издание. „Той не става сутрин, за да убива хора“, казва Лиенард за полицая, чието име не се съобщава според френската практика по наказателни дела. „Той наистина не искаше да убива.“

Непълнолетен откри стрелба в босненско училище

Стрелбата, заснета на видео, шокира Франция и разпали отдавна тлеещото напрежение между полицията и младите хора в жилищни квартали и други необлагодетелствани места. Семейството на тийнейджъра и адвокатите не са казали, че полицейската стрелба е свързана с раса и не са разкрили фамилията му или подробности за него.

Все пак антирасистките активисти подновиха оплакванията си относно поведението на полицията. „Трябва да минем отвъд това да кажем, че нещата трябва да се успокоят“, казва Доминик Сопо, ръководител на кампанията SOS Racisme. „Въпросът тук е как да направим така, че да имаме полицейски сили, които когато видят чернокожи и араби, не са склонни да им крещят, да използват расистки изрази срещу тях и в някои случаи да ги застрелват в главата. "

Стрелба по прозорците на жилищен блок в София (снимки)

В Нантер мирното шествие в четвъртък следобед в чест на Наел беше последвано от ескалиращи сблъсъци, с дим, издигащ се от коли и подпалени кофи за боклук. Напрежението се повиши на места във Франция през целия ден. Сцените във френските предградия повтарят 2005 г., когато смъртта на 15-годишния Буна Траоре и 17-годишния Зиед Бена довежда до три седмици бунтове, излагайки на показ гняв и негодувание в пренебрегнатите жилищни проекти. Момчетата са убити от ток, след като се скриват от полицията в електроцентрала в Клиши су Боа.

Смъртоносната употреба на огнестрелни оръжия е по-рядко срещана във Франция, отколкото в Съединените щати, въпреки че няколко души загинаха или бяха ранени от френската полиция през последните години, което доведе до исканията за повече отговорност. Във Франция също имаше протести срещу расовата несправедливост след убийството на Джордж Флойд от полицията в Минесота.

Младоженецът, стрелял в тунел в София: Направих го от щастие

Говорител на полицията казва, че 13 души, които не са се съобразили със спиранията на движението, са били смъртоносно простреляни от полицията миналата година. Тази година трима души, включително Наел, са загинали при подобни обстоятелства.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм