Предложенията за мир на Владимир Путин могат да спрат конфликта в Украйна почти незабавно. Това каза помощник по външнополитическите въпроси на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от Reuters.

Путин заяви на 14 юни, че е готов да започне мирни преговори "още утре", ако Украйна изтегли войските си от Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск, припомня агенцията.

Ушаков посочи, че целта на предложението на руския президент е предотвратяването бъдещи конфликти, подобни на украинския. По думите му вариантът, представен от Путин, открива възможност да се сложи край на въоръжената конфронтация и да се премине в политическа и дипломатическа посока. Съветникът на руския президент подчерта, че Москва е поставила на масата план, чието приемане, буквално ще ни позволи незабавното спиране на военните действия.

Ушаков изрази надежда, че предложението на руския президент няма да бъде пренебрегнато.

"Ако вземете безпристрастно отношение към него и се замислите, наистина ще откриете зрънце на разум в него. И най-важното - това е шанс моментално да спрем сраженията на бойното поле и да не губим повече хора", подчерта представителят на Кремъл.

Ушаков изложи позицията си на т.нар. "Примаковски четения". Този форум се провежда от 2015 г. насам и на него се обсъждат сценарии за развитието на международните отношения, предизвикателства в сферата на международната сигурност и други глобални въпроси.