Руски управляеми бомби разрушиха жилищна сграда във втория по големина град в Украйна, убиха трима души, раниха 52, предаде Reuters. Президентът Володимир Зеленски призова за повече помощ за справяне с нарастващата заплаха от подобни оръжия. 

Прокуратурата в източната част на Харковска област в Украйна съобщи, че при нападението в средата на деня има трима загинали и 52 ранени, включително три ранени деца. Областният управител Олех Синехубов заяви, че четирима от ранените са в тежко състояние.

"Този руски терор чрез управляеми бомби трябва да бъде спрян и може да бъде спрянНуждаем се от решителни решения от страна на нашите партньори, които да ни позволят да спрем руските терористи и руската военна авиация точно там, където се намират", написа Зеленски в Telegram.

По-късно в нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че само през юни руските сили са използвали над 2400 управляеми бомби по украински цели, като около 700 от тях са били насочени към Харков.

Той заяви, че след като през април Конгресът на САЩ даде забавено одобрение на голям пакет от помощи, попълнените доставки на оръжие за Украйна са намалили разрушенията и честотата на ракетните атаки и сега трябва да се направи същото, за да се отблъснат тези бомби.

"Значителното намаляване на руския ракетен терор срещу Харков и региона доказва, че е напълно възможно да защитим градовете и общините си от руските бомби", каза той.

По думите му Украйна се нуждае от обещаните пакети военна помощ "незабавно, за да могат да бъдат реализирани споразуменията, които постигнахме с президента (на САЩ) Байдън".

Този месец Украйна и САЩ подписаха 10-годишно двустранно споразумение в областта на сигурността, което има за цел да засили отбраната на Украйна срещу Русия и да я доближи до членство в НАТО.