На 22 юни (събота) от 16.00 ч. и на 23 юни (неделя) от 11.00 ч., в Каменната зала на Двореца – Балчик, ще се състои събитието „Кралско лято в Балчик“, с което се поставя финал на съвместния проект между Двореца – Балчик и румънската културна асоциация DAR Development, целящ да бъде отпразнувана 100-годишнината от построяването на лятната резиденция на кралица Мария в Белия град.

В рамките на съвместния проект беше представена изложба, чрез която бяхапоказани символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, както и особено силната й връзка с Балчик.

Втората изложба представи интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект, която превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.

Последното събитие на този проект, „Кралско лято в Балчик“, се фокусира върху друга страст, която не я напуска през целия ѝ живот: любовта на кралица Мария  към красивите дрехи и интереса й към модата. За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода.

За това събитие Асоциация DAR си партнира с Националния университет по изкуствата в Букурещ, по-специално с Факултета по мода и дизайн на облекло, създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството, чийто принос включва предмети, принадлежали на кралица Мария и нейното обкръжение, щедро изложени чрез дъщеря й, професор Унда Поп, която ръководи катедрата днес. Професор Унда Поп организира това събитие заедно с по-младите си колеги – Алина Гургуцъ, Оана Рошка и Александру Мърджинеан, както и с талантливите студенти от катедрата. Спектакълът, включващ движение и танц, е режисиран от г-жа Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ, която също ще присъства в Балчик.

По време на „Кралско лято в Балчик“ ще бъдат представени три емблематични колекции, вдъхновени от природни стихии като вода и море, както и исторически костюми, а също и филми, създадени от студентите от факултета.