Министърът на отбраната Сергей Шойгу.докладва на руския президент Владимир Путин за приключването на частичната мобилизация в Русия.

След приключване на обучението 82 000 души, призовани в рамките на частичната мобилизация, са изпратени в зоните за военни действия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с руския президент Владимир Путин.

„Умря напразно”. Как първият мобилизиран руснак загина, преди да стигне фронта

"Частичната мобилизация, започнала в Русия на 21 септември, приключи с 300 000 души, призовани в армията. Понастоящем 218 000 души усъвършенстват обучението си в екипажи и формирования. След завършване на обучението си 82 000 души са изпратени в района на специалната военна операция, като повече от 41 000 от тях действат в състава на подразделения", заяви руският министър на отбраната, цитиран от РИА Новости.

Путин инспектира трениворъчната площадка за мобилизираните войски

Той благодари на всички, които са се присъединили към въоръжените сили, и нареди да се подобри работата на службите за военна регистрация и набор и да се изпращат на фронтовата линия само обучени и екипирани войници.

"Не се планират нови назначения", подчерта той.

Военните служби ще продължат да набират персонал само чрез приемане на доброволци и кандидати по договор, добави началникът на военния отдел.

Путин: Целта на Русия не е унищожаването на Украйна

По-рано радио Спутник съобщи, че мобилизираните мъже от Самарска област са започнали да получават допълнително оборудване.

Средната възраст на мобилизираните е 35 години. Сред тях има 1300 представители на изпълнителната власт на различни нива и 27 000 бизнесмени. 13 000 души, или 4,3%, са се включили доброволно в мобилизацията.

Лукашенко: Мобилизирайте децата да берат картофи и ябълки

Министърът увери, че всички новоприети военнослужещи "ще бъдат снабдени с всички необходими материали, униформи, оборудване и храна в съответствие със стандартите на военнослужещите на договор“.

Москва: Над 200 000 вече са мобилизирани

Путин заяви, че основните въпроси в момента са "екипировката, обучението и подготовката" и "всичко, което е свързано с това хората да се чувстват уверени, ако им се наложи да участват в преки бойни действия“. Той също така се съгласи, че на фронтовата линия трябва да се изпращат само обучени и екипирани бойци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм