Международна група за трафик на крадени автомобили е разбита при спецакция на територията на три области в страната. Това обявиха днес брифинг в Бургас Окръжният прокурор на морския град Георги Чинев и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Емил Павлов. Операцията е проведена на територията на Бургас, Варна и Габрово. А в хода на акцията са задържани са общо 14 души, сред тях са и автоджамбази, познати с прякорите Косера и Парфюма.

Срещу петима вече са повдигнати обвинения за престъпно сдружение, като за двама има издадени европейски заповеди за арест, тъй като са извън пределите на страната, уточни Георги Чинев.

До момента МВР е установило, че групата действала от 2019 година и стои зад кражбите на 30 автомобила. Става въпрос за изключително скъпи марки коли като „ Мазерати”, „Порше” и „Рейндж Роувър”. Част от тях са откраднати от територията на България през летния сезон. Други пък са предмет на престъпления на държави от Западна Европа – най-често лизингови измами в Германия. Возилата са регистрирани в България с променен регистрационен номер, след това са изнасяни в Турция, а оттам в Близкия изток.

Комисар Павлов съобщи, че действията на служителите от „Пътна полиция” в Бургас, които са регистрирали откраднатите коли, трябва да се разглеждат като "слабости". Именно това е наложило да бъде сменена цялата цялостната организация при регистрацията и да бъде подменен и съставът.