На 2-ри декември, лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова проведе в Плевен регионална среща с новоизбраните кметове и общински съветници от партията в областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Враца, Монтана и Видин.

За събитието в Плевен пристигнаха членове на Изпълнителното бюро, народни представители от "БСП за България", както и областни и общински председатели и координатори.

„Ние - Националното ръководство и парламентарната група на БСП сме с вас, защото местна власт без силно парламентарно представителство и без битка в Парламента за интересите на хората и общините, няма как да стане. Затова е хубаво, че сме един силен отбор и трябва да решим, как продължаваме, защото само до края на годината предстоят няколко сериозни изпитания пред държавата, пред партията и пред общините".

„Събираме се в момент, в който се обсъжда Държавния бюджет за 2024 г. и 3-годишната прогнозна рамка. Но се събираме и в момент, в който държавата се намира в хаос. Правителството, вместо да създава сигурност, да дава гаранции, да излъчва предвидимост, е катализатор и създател на този хаос. Единствената власт, която в момента дава сигурност, предвидимост, предсказуемост са кметовете и общинските съветници.

„Сглобката ще пристъпят до края на декември до промяна на Конституцията”, заяви лидерът на българските социалисти, според която никой не знае какво ще бъде предложено между второ и трето четене, а и самите управляващи са в остър сблъсък помежду си какво да се случи в съдебната система. И предупреди, че примирието в сглобката е само временно и отново ще избухне разрив покрай конституционните промени.

„Ние не подкрепяме промяната на Конституцията в този вид, в който я предложиха. Не подкрепяме двойното гражданство на висши държавници. Не подкрепяме и този вид на съдебна реформа, който се предлага. Разумното, което трябва да се случи, ако всички сме отговорни държавници, е президентът Радев да извади своя проект за Конституция, да сложим всички предложения на масата и разумно и отговорно да разговаряме по тези въпроси.

Единственото място, където това може да се случи, институционално и да има тежест, е Консултативният съвет по национална сигурност/КСНС/ в президентската институция като такава, която трябва в тежък момент за държавата да обединява, да събира, да търси общото решение и излизане от тези кризи”, каза още Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че въпросът за Конституцията е важен и заради това, че вероятно това е въпрос за бъдещето на сглобката:

„Те се събраха, особено с поканата към ДПС, уж за конституционно мнозинство, за Шенген и за еврозоната. За съжаление, и през декември няма да ни пуснат в Шенген. Еврозоната се отдалечава с тези икономически и финансови макропоказатели. Ако и конституционната реформа забуксува, то тази сглобка е напълно изпразнена от съдържание и просто държи като заложник цял един народ заради интересите си и разпределянето на порциите”.

Нинова завърши обръщението си с думите:

„Винаги, когато едно управление изпадне в криза и вижда края си, изважда една и съща опорка – "няма алтернатива". Естествено, че винаги има алтернатива и това е просто оправдание".

Сега е времето на истинската алтернатива и с факти, емоция и труд, ние можем да я покажем на хората, защото не се поддадохме, не се продадохме и не изневерихме на нашите избиратели”.