Товарният кораб „Царевна“ пристигна във Варна след близо 9-месечен престой в украинското пристанище Мариупол. 168-метровият бълкер се завърна с основно украински екипаж и без товар. Предстои му сериозен ремонт, тъй като има щети в резултат от военните действия.

„Царевна“ беше задържан в черноморското пристанище Мариупол в края на февруари, когато започнаха военните действия в Украйна. През април 14 българи от екипажа бяха евакуирани и се прибраха в родината. На борда на кораба, който плава под малтийски флаг, останаха капитанът Павел Павлов и още няколко български моряци.

Месец и половина в пристанището в Мариупол е имало непрекъснати престрелки. Бомбите са падали на 20 метра от кораба, който е получил пробойни от отломките, разкри капитанът.  

„Криехме се в машинното отделение, за да са сме нивото на кея и в по-голяма безопасност. Дълги часове прекарвахме там”, разказа още Павел Павлов (на снимката долу), който е бил на борда от началото на януари до края на септември.

Двама-трима души от екипажа периодично са изпадали в депресивно състояние. Те са били евакуирани през април, посочи капитанът. Той уточни, че корабът не е бил нападан от мародери. Екипажът не е имал никакви проблеми нито с украинските, нито с руските власти.

Коридорът, организиран за успешното прибиране на „Царевна“, е в резултат от дипломатически усилия, отбеляза  Даниел Стефанов - представител на корабособственика. Той благодари на екипажа за проявеното мъжество по време на престоя на кораба в Мариупол.  

Капитанът на „Царевна” Павел Павлов, заедно с представители на корабособственика и мениджърската компания