Гостуващи изложения на фермерски продукти ще си разменят Русе и Гюргево до края на есента, решиха на днешното си заседание в северната ни съседка участниците в Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Срещата беше водена от заместник областния управител на Русе Детелина Ачева. По време на разговорите беше уточнено, че участие в пазарите ще вземат предимно местни производители. Фокусът ще бъде поставен най-вече върху млечните продукти. „Обмяната на опит и добри практики са ключови за развитието на селското стопанство“, коментира Ачева и посочи, че държавата провежда целенасочена политика в защита на интересите на земеделските стопани и животновъдите. Тя отбеляза и ролята на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева за провеждането на подобни форуми. В срещата участва и председателят на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Деан Тодоров. Той посочи, че от началото на следващия месец се очаква да заработи кооперативен съюз, който ще изкупува козе мляко от производителите. Съюзът ще функционира на територията на цялата страна, като до момента в него от русенско са се включили 18 от 23-ма производители на козе мляко. Основното предимство за участниците в сдружението е, че изкупната цена на козето мляко за тях ще бъде между 1.35 и 1.40 лв. при средна цена за останалите между 1.00 и 1.20 лв. На първо време млякото ще бъде продавано на млекопреботватели, но амбицията на дружеството е най-късно от юни тази година да започне собствено производство на кашкавал, сирене и други продукти от козе мляко. Идеята е да се произвеждат 100% екологични продукти. Сдружението е финансирано изцяло по частен път, като до момента са закупени три камиона-цистерни и са изградени два млекосъбирателни центъра с дневен капацитет от по 10 тона. Единият е в русенското село Тръстеник, а другият в Първомай, пловдивско. Инвестицията е от близо 850 000 лева, като предстои закупуването и на още един камион-цистерна.

В срещата участваха и фермери от региона. Сред тях беше и Гаврил Маринов, който е животновъд от село Просена и отглежда близо 80 крави. Той успешно е регистрирал и собствена мандра.

Участниците посетиха на място и млекопреработвателното предприятие „Био Лакта“ (S.C. BIO LACTA NATURAL PRODUCTS S.R.L)  в село Стълпу, община Йепурещ, окръг Гюргево. Фирмата е сред лидерите в региона. Там се произвеждат няколко вида млечни продукти: краве сирене, кашкавал и извара и други специфични изделия, съответстващи на екологичните стандарти. За всички тях се използва само истинско краве мляко, което се изкупува от района, без да се добавят изкуствени съставки. Продукцията се реализира в 35 магазина на вътрешния пазар в големи градове като Букурещ и Александрия.

В днешното заседание участваха още експерти от Областната администрация в Русе, заместник областният управител на Разград Найден Късов, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, както и инж. Красимир Георгиев, който е директор на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“.