Тази вечер Врачанската концертна зала ще посрещне любителите на музиката и театъра в концерт на Симфониета Враца и пианистката Маргарита Илиева.  Проявата е от концертния цикъл  „БЪЛГАРСКИЯТ ИНСТРУМЕНТАЛЕН КОНЦЕРТ“ и е озаглавена
„НА ГОСТИ В ТЕАТЪРА“по повод световния ден на театъра - 27 март.

Солист  концерта е Маргарита Илиева (пиано).  Повече за известната пианистка в прикачения звуков файл.

На диригентския пулт - маестро Христо Павлов.

В програмата са включени:
Дж. Пейн – Увертюра към Шекспировата комедия „Както ви харесва“ (българска премиера), оп. 28;
Дж. Чадуик – драматична увертюра „Мелпомена“ (българска премиера);
Л. Николов – Концерт за пиано и оркестър № 1 (премиера за гр. Враца);
П. Чайковски – Симфонична балада "Воевода", оп. 78 (премиера за гр. Враца)

Ето кратка визитка на младата пианистка:

Маргарита Илиева е родена в София. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по пиано на Емилия Канева, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова и проф. д-р Ил. Чернаев.

 През 2015 г. успешно защитава докторска дисертация по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а от 2021 е доцент към катедра „Пиано“ в Теоретико-композиторския и диригентски факултет. От учебната 2018/2019 г. преподава и „История на инструмента“ към катедра „Пиано“ на Инструменталния факултет.

 Маргарита Илиева е носител на множество награди, сред които Кристална лира в категория „Млад изпълнител“ за 2016 г. и „Грамота за творчески постижения по повод 24 май“ на Министерство на Културата за 2019 г. Тя има разнообразни концертни изяви в България и чужбина, както и участия във фестивалите ppIANISSIMO, Puplinge Classique, „Софийски музикални седмици“, „Аполония“, „Нова българска музика“, „Варненско лято“, „Дни на музиката в Балабановата къща“ и др. Записвала е за WDR – Кьолн, БНР, БНТ и др.

 Била е солист на Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и други под диригентството на Х. Андрееску, Е. Табаков, П. Джуров, Гр. Паликаров, А. Станков, К. Василева, К. Илиевски, Г. Патриков, И. Стоянов, Д. Павлов, Л. Денев-син, и др. Участвала е в най-различни формации и камерни ансамбли, сред които особено място заема работата ѝ в ансамбъла за съвременна музика Musica Nova с ръководител и диригент Др. Йосифов.

 Репертоарът ѝ обхваща солови и камерни произведения от различни стилове и епохи, с особен акцент върху музиката на XX и XXI век. През последните години Маргарита Илиева. Участва в създаването на вокална формация Bella voce към Софийска филхармония, както и в организацията и представянето на различни образователни проекти, сред които „По следите на таланта“ на БНР, „Кой стои зад музиката“ на формация „Дивертименто“, „Фигури на Барока“ и др.

Билетите са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до х-л "Хемус"), на тел. 0896718303, 0899827060.