Днес в село Червена вода се провежда седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от  ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България” и Народно читалище „Гоце Делчев 2009”, подкрепени от Национално дружество „Традиция” и Първа русенска чета „Ангел Кънчев”.

Тази година събитието е под патронажа на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, а гост е Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО-БНД и български представител в Европейския парламент. Целта е да се отдаде почит на Червеноводската чета от въстанието през 1875 г., като честванията се организират от 2009 г., а от 2017 г. те прерастват в събор, който е уникален за региона и програмата му е с диапазон от 12 чàса.

За събитието Искрен Веселинов казва: „Възкресяването на националната памет чрез пресъздаване на събития от героичното ни минало е един от пътищата за оцеляване и спойка на българската нация.

Днес ни сочат готови модели на управление, внасят нетрадиционни ценности, рекламират утопии. България е в разруха и разрухата е не само икономическа и демографска, а преди всичко на ценностната система.

Затова мисията на всеки български патриот е да се стреми да върне нещата към корена и традициите, към това, което ни прави българи.

Всяка криза започва от духа и именно съживяването на българския национален дух е пътят на България към възход. Той е важна необходимост, за да се преодолее националното разделение, да се намерят общи цели и идеите да ги постигаме за преуспяването на Родината ни.

Комитският събор е малка стъпка към общата ни цел – обединението на българската нация.”

Официалната програма на събора започна с панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби, освещаване знамето на Червеноводската чета и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

По-късно гостите на събитието имаха възможност да присъстват на пресъздаване на обичаи и традиции във възрожденска къща, да видят истинска традиционна българска сватба и да се потопят в историческия спектакъл на школа за оцеляване „Багатур”.

Програмата на събора предвижда уроци по стрелба с лък и пушка, конкурс за любителски изпълнения, комитска надпревара и  за финал - фолклорен концерт с участието на Поли Паскова и Христо Косашки.

Комитският събор завършва късно тази вечер с хоротека и народно веселие.