Голяма част от света живее в мир, но искрата от нови конфликти като нахлуването на Русия в Украйна ни напомня за важността на военните и отбранителните сили на държавите. Платформата Visual Capitalist прави обобщение за това коя страна с колко военни разполага, използвайки данни на World Population Review.

Коя държава притежава най-голямата армия?

Отговорът не е толкова прост. Има три често измервани категории военнослужещи:

Активни военни - войници, които работят на пълен работен ден за армията.

Страна с най-големите активни военни е Китай (над 2 милиона души)

Военни резерви - хора, които не работят на пълен работен ден, но могат да бъдат повикани във всеки един момент.

Страна с най-големи военни резерви: Виетнам (5 милиона души)

Паравоенни - групи, които не са официално военни, но работят по подобен начин, като например екипите на ЦРУ или SWAT.

Страната с най-много паравоенни е Северна Корея (приблизително 5 милиона души)

Коя държава има най-голяма армия? Зависи кой брои. Ако включим паравоенните сили, ето как се подреждат държавите:

Виетнам излиза на върха с над 10 милиона души.

Eто кои са страните с най-много военни в света, ако не смятаме паравоенните сили:

Изграждане на военен персонал

Причините за тези огромни военни размери са очевидни в някои случаи. Например във Виетнам, Северна Корея и Русия гражданите са длъжни да отслужат задължителен период от време за военните.

В Северна Корея момчетата се записват за наборната военна служба на 14 години. Започват активна служба на 17 години и остават в армията още 13 години. В избрани случаи жените също се записват.

В Южна Корея човек трябва да се запише в някакъв момент на възраст между 18 и 28 години. Повечето условия за служба минимум малко над една година.

Има изключения: К-Поп групата „BTS“ получи наскоро права за забавяне на военна служба, благодарение на министъра на културата на страната.

Други държави, които изискват от своите граждани да карат военна служба под някаква форма, са Австрия, Бразилия, Мианмар, Египет, Израел, Украйна.

В много от тези страни геополитическите и исторически фактори имат влияние.
Защо руските войски използват клони на дървета за камуфлаж в Украйна?

Страни без армии

За много страни изграждането на военен персонал е приоритет, но има други нации, които изобщо нямат армии (с изключение на паравоенни). Това са Коста Рика, Исландия, Лихтенщайн, Панама.

Коста Рика няма армия, тъй като тя е била разпусната след гражданската война в страната през 40-те години на миналия век. Средствата за военните са пренасочени към други обществени услуги като образованието.

Това не означава, че тези нации живеят в състояние на постоянен мир – повечето са намерили алтернативни средства за събиране на сили за сигурност. Съгласно Междуамериканския договор за взаимна помощ страни като САЩ са технически задължени да предоставят военни услуги на Коста Рика при нужда.

Снимки: World Population Review

Снимка: Visual Capitalist

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм