Какво е CV? Преди да преминем към детайлите за това какво трябва да представлява едно CV, нека да видим какво точно е CV-то всъщност. CV или още казано Автобиография е нещото, което един потенциален работодател ще види от вас. Това е вашата “визитна картичка”, в която вие практически рекламирате себе си и своите умения.

Повечето хора си мислят, че колкото по-дълго е едно CV, толкова по-добре, но това не винаги е така. Ако вашето CV е дълго 10 страници, има много голяма вероятност по-голямата част от съдържанието му да бъде просто пропусната, поради факта, че никой няма време да прочете всичко, което сте посочили вътре.

Коя е най-ефективната дължина за CV?

Няма строго определено правило за това колко дълго трябва да е едно CV, но според експерти различните индустрии предполагат към различна дължина на автобиографията. Нека да видим кои са основните CV-та:

Автобиография от една страница

Ако точно сте завършили университет или имате малко трудов стаж, то CV от една страница е напълно достатъчно. Там вие ще можете да посочите вашите основни умения, като няма смисъл да “разтягате локуми” опитвайки се да правите повече съдържание.

Освен това, ако сте решили напълно да смените посоката на това, с което искате да се занимавате, отново няма нужда да правите дълги автобиографии.

А и все пак, времето, за което трябва да спечелите времето на читателя е около 6 секунди.

Автобиография от две страници

Това е най-често срещания тип автобиографии, което означава, че ако заложите на него ще сте един от многото кандидати.

Именно затова тук вие наистина трябва да покажете всички ваши умения и какво ви прави по-подходящ за определена позиция от оснаталите.

Това са биографии, които са най-подходящи за хора с повече трудов стаж, които има какво да покажат и посочат от себе си.

Все пак, отново най-интересното трябва да бъде на първата страница, за да може вниманието на читателя да бъде привлечено още от самото начало.

Автобиография от три страници

Според по-голямата част от обществото едно CV трябва да бъде побрано задължително в две страници, без значение дали имате 30 години трудов стаж или 0.

Това обаче не е точно така. В зависимост от опита ни и от това на каква позиция искаме да кандидатстваме, трябва да посочим своите умения, които все пак ще отговарят на конкретната позиция.

Това включва различни сертификати, лицензи, препоръки, професионални курсове, публикации и прочие. След като включим всичко това нашата автобиография може да стане три страници или дори повече.

Това, за което трябва да се внимава при по-дългите CV-та е формата, за да не се загуби читателя в текста.

Качество пред количество

Както в почти всяка сфера от живота, и тук важи правилото за качество пред количество. По-добре да имате 1 страница добре структурирана информация, в която посочвате всички ваши компетенции, които се отнасят за позицията, за която кандидатствате, отколкото да напишете 3 страници текст, чиято релевантност е много по-малка и вероятността да бъде прочетен да е почти нулева.

Как да създадем най-доброто CV

В днешно време има няколко начина, по които можете да изработите свое CV, ето някои от тях:

Самостоятелна изработка

Когато правите своето CV от нулата, това означава, че вие ще трябва да изработите формата, оформлението, позициите на текста, а освен това и да въведете текста на точните места. Това е един от най-трудните начини, но може да е много полезен, особено ако вашето CV се отличава от това на останалите.

Изработка по бланка

Когато изработвате CV по бланка, вие просто взимате шаблон, чието оформление е вече направено и от вас се иска само да попълните нужните полета и да изпратите своето CV. Този начин е по-лесен, но за сметка на това, ако много кандидати са използвали един шаблон, това означава, че вашето CV може да не предизвика интерес в компанията/работодателя.

Изработка чрез сайт/платформа

Друг начин, по който можете да се сдобиете с автобиография е като влезете в онлайн страница или платформа, изпратите информацията си и те сглобят най-доброто CV за вас. Ще имате избор от няколко шаблона и различни възможности за персонализация, така че вашето CV все пак да остане уникално, като за целта можете да използвате две подобни платформи, CVmaker и Europass.