Около 15 – 17 % по-високи цени на пакетите за лятна почивка спрямо миналата година отчитат туроператори. Като причина за поскъпването посочват цените на хранителните продукти, горивата и енергийните източници.

Традиционно българите се насочват към Гърция и Турция, а туроператорите отчитат и засилен интерес към круизите.

Никола Стоянов пред Дарик: Почти всяка проверка на КЗП в хранителните вериги изкарва нарушение

Ранните записвания за летния туристически сезон са към края си. Теглейки чертата, според Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма”, летният сезон за българите в чужбина ще бъде силен. За сезон с чужденци у нас, Илиева е по-скоро скептична. По думите ѝ трябва да се работи в посока развитие на услугите ни не само през лятото и зимата.

Изненада носят пакетите за почивка в Турция. Илиева уточни, че се отчита сериозно увеличение на цените в сравнение с миналата година.

Очаква се земетресение в Турция да окаже някакво влияние и много туристи да се пренасочат включително към нашето Черноморие.

Arte фестивал се отменя заради високи цени на хотелите във Велинград

А за чужденците почивката в България излиза на цени почти като в Палма де Майорка. Най-често чужденците сами организират транспорта си до България, като една нощувка в наш хотел излиза около 70-100 лв., 5-звездните хотели надскачат тази сума.  През юни до Палма де Майорка пакетът за 7 нощувки, в четиризвезден хотел, със самолетен билет, трансфери, закуска и вечеря излиза около 1500 лв.

Традиционно към страната ни се насочват чуждестранни туристи от Германия, Англия, Полша и Румъния. Бизнесът отчита загубата на украински и руски туристи, като основният въпрос е с какви пазари могат да заместят тази ниша.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм