Aлкохолът се отразява по различен начин на всеки. Някои хора започват да се държат необичайно, други се ядосват и стават агресивни или пък напротив - твърде доверчиви и нежни, пишат от Darik Business Review

А има и такива, които изваждат кредитните си карти и започват да купуват неща, от които вероятно не се нуждаят.

Оказва се, че един от всеки шестима американци пазарува, докато е под влияние на алкохол. Това показват данните от проучване на платформата за лични финанси Finder. Миналата година около 45 милиона души в САЩ са похарчили около 14 милиарда долара в "пиянски покупки".

Хванаха кмет да шофира с алкохол в кръвта

Храната и облеклото, включително обувки и различни модни аксесоари, най-често са обвързани с подобен тип покупки. Те са избрани от 47% от купувачите, пазаруващи в нетрезво състояние.

Около 34% от тях са решили да си купят още алкохол или цигари, а приблизително със същия дял са онези, решили да залагат на хазартни игри. 

И докато този тип финансови решения са сравнително широко разпространени, когато човек е изпил една, две или повече чашки, в списъка на покупките "на градус" има и доста по-изненадващи.

19% от анкетираните, например,  признават, че са си купили домашен любимец, когато са били пияни. А 16% са пазарували предмети на изкуството. Същият процент от хората казват, че са се сдобили с нова кола след употреба на алкохол. 

Нестандартни инвестиции – от алкохол до изкуство и коли

Проучването показва, че мъжете са по-склонни да харчат пари в нетрезво състояние от жените. Малко над една четвърт от анкетираните мъже признават, че са купували импулсивно алкохол, докато при дамите този дял е около 10%.

Мъжете са и основната част от купувачите, които са се сдобили с домашни любимци и коли след употреба на алкохол. 

Пияните купувачи са похарчили средно по 309 долара миналата година за подобни импулсивни покупки в нетрезво състояние.

21 арестувани в Гърция при акция срещу схема за внос на нелегален алкохол от България

Милениалите са най-склонни да пазаруват в такова състояние с 33% от анкетираните от тази възрастова група, следвани от 28% за поколението Z.

По-възрастните американци са по-малко склонни да извадят кредитните си карти, след като са пили - само 2% от т. нар. "бумъри" (хората, родени след Втората световна война и 8% от поколението X (родените пред 60-те и 70-те години на миналия век) признават, че са пазарували в нетрезво състояние.  

Навиците на отделните поколения също се различават малко според поколенията, като милениалите и бумърите са по-склонни да резервират ваканции и пътувания, докато са пияни.

Добрата новина е, че пазаруването в нетрезво състояние изглежда е в низходяща тенденция. Общата сума от 14 милиарда долара за миналата година е значително по-ниска от регистрираните 21.6 милиарда долара през 2020 г. и много под отчетените близо 40 милиарда долара през 2019 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм