Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава Владимир Путин, който иска да окупира цяла Украйна, предупреди днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Трябва да обръщаме внимание на риториката на Путин. Той няма да спре. Той иска да ни окупира напълно", предупреди Зеленски по време на изненадващо посещение във Вилнюс.

"Понякога колебанията на партньорите относно финансовата и военната помощ за Украйна само увеличават дързостта и силата на Русия", изрази съжаление украинският президент.

Владимир Путин няма да спре, докато Украйна и нейните съюзници не приключат с него, добави Зеленски. "Той няма да спре, докато ние заедно не приключим с него", заяви украинският президент на съвместна пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа.

"Доказахме, че Русия може да бъде спряна, че възпирането ѝ е възможно", каза Зеленски.

В случай на украинско поражение, другите съседи на Русия рискуват да бъдат нападнати, добави украинският държавен глава. "Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония и Молдова могат да бъдат следващите жертви, ако не издържим", отбеляза той.

Зеленски заяви също, че страната му "изпитва остър недостиг" на западни системи за противовъздушна отбрана в условията на засилване на руските масирани въздушни удари през последните седмици.

 "Изпитваме остра нужда от тях", каза той пред журналисти в момент, когато Украйна е обезпокоена от намаляването на западната подкрепа за Киев.

"През последните няколко дни Русия е изстреляла срещу Украйна общо 500 ракети, а ние унищожихме 70 процента от тях", добави украинският държавен глава.

Той обаче призна, че запасите от системи за противовъздушна отбрана са малки в страните, които могат да ги предоставят. "Складовете са празни. И съществуват много предизвикателства пред световната отбрана", каза Зеленски.

Украйна се надява да ускори развитието на собствената си отбранителна индустрия и да разработи съвместни проекти за ускоряване на производството на боеприпаси и оръжия, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски започна днес обиколка в балтийските държави, пристигайки в Литва в момент, когато страната му се стреми да укрепи противовъздушната си отбрана на фона на масираните руски въздушни удари, отбелязва АП.

Украинският президент написа в "Телеграм", че основният фокус на двудневната му обиколка в Литва, Латвия и Естония, ще бъдат въпросите на сигурността, надеждите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, изграждането на партньорства в производството на дронове и създаването на капацитет за водене електронна война.

Пътуващи заедно със Зеленски украински представители подписаха няколко споразумения за сътрудничество за съвместно производство на оръжие с Литва. Подобни споразумения се очаква да бъдат подписани и с останалите балтийски държави, които Зеленски ще посети тази седмица.

Зеленски благодари на Литва за военната помощ и добрата воля. Очаква се утре той да посети Естония и Латвия.

"Знаем колко изтощителна е тази продължителна война и сме заинтересовани от пълната победа на Украйна във възможно най-кратки срокове", каза на съвместната пресконференция със Зеленски литовският президент Гитанас Науседа.

Трите малки балтийски държави са сред най-твърдите политически, финансови и военни поддръжници на Украйна, а някои техни представители се опасяват, че страните им могат да станат следваща мишена на нападение от страна на Русия, посочва АП.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм