Болките в ставите, като артрит или остеоартрит, могат да бъдат много изтощителни и да нарушат ритъма ви на живот. Причините за тях могат да бъдат много – стареене, травми, дегенеративни заболявания или затлъстяване.

Ако страдате от болки в ставите, може би търсите начини да облекчите неприятните симптоми. На помощ идва течният колаген за стави, който значително ще подобри здравето им и ще ги укрепи. Научете повече в статията по-долу.

Какво представлява колагенът и каква е неговата роля?

Колагенът е протеин, който присъства в човешкото тяло. Той играе важна роля в структурата и устойчивостта на различни тъкани. 

Ето и някои подробности за неговата роля:

  • Основен компонент на кожата – колагенът прави кожата стегната и устойчива на външни влияния. Освен това поддържа нейната еластичност, като ѝ позволява да се свива и отпуска, без разкъсване.
  • Присъства в костите – протеинът допринася за здравината и устойчивостта на костите. Също така е част от сухожилията и връзките, които свързват костите една с друга и позволяват на ставите да се движат безпроблемно.   
  • Заздравява раните – колагенът поддържа клетките на едно място и помага за зарастването на раните.

Въпреки че тялото произвежда колаген, то намалява от 25-годишна възраст нагоре. Това води до проблеми със здравината и гъвкавостта на ставите, както и загуба на еластичност на кожата.

Как колагенът поддържа ставите и се бори с болките в тях?

Както вече споменахме, колагенът играе важна роля за здравето на ставите и тяхната подвижност. Затова и ще ви разкрием повече подробности за него и как той може да помогне за облекчаването на болки в ставите.

Укрепва хрущяла

Хрущялът покрива краищата на костите и позволява на ставите да се движат лесно. Колагенът е този, който е отговорен за поддържането на неговата сила и еластичност. Когато хрущялът е в добро здраве, болките в ставите са по-слаби. 

Освен това протеинът образува нещо като “възглавница” около ставите, която ги предпазва от удари и прекомерен натиск. Тази защита предотвратява болките и износването им.

Насърчава възстановяването на ставите

Когато ставата е увредена, например след нараняване или дегенеративно заболяване, колагенът може да допринесе за възстановяването и заздравяването на тъканите. Това може да помогне за облекчаване на болката и подобряване на подвижността. 

Какви са типовете колаген и кой да изберете?

За ставите могат да се приемат различни типове колаген, като всеки има свои свойства. Ще обърнем по-подробно внимание на типовете колаген, за да изберете правилния за вас.

Колаген тип I

Колаген тип I е най-разпространеният тип в тялото. Той присъства главно в съединителните тъкани като кожа, сухожилия и връзки. Допринася за здравината и стабилността на ставите.

Колаген тип II

Този тип колаген е най-срещан в ставите и е особено важен за здравето на хрущяла и по-специално за намаляване на болката в тази област. Колаген тип II е сред основните съставки на хрущяла и допринася за неговата здравина и гъвкавост.   

Колаген тип III

Колаген тип III също присъства в съединителната тъкан, но е в по-малко количество от колаген тип I. Намира се главно в кръвоносните съдове, вътрешните органи и меките тъкани, както и в ставите.

Структурата на колаген тип III е по-мека от на колаген тип I, поради което е важен за гъвкавостта и еластичността на ставите.  

Важно е да се отбележи, че колагенът сам по себе си не е лечение. В повечето случаи той е допълнение към противовъзпалителни лекарства, упражнения и физиотерапия. Съветът ни да се посъветвате с лекар за прием на хидролизиран колаген, тъй като той се усвоява по-лесно.