Поставянето на паметника на моряка във Варна се бави заради решение на Общинския съвет, който трябва да потвърди определеното място, разкри пред Дарик инициаторът на идеята кап. Димитър Димитров. Скулпторът  Венелин Божидаров и арх. Тодор Даскалов са автори на проекта. Композицията представлява  стилизиран нос на кораб с височина 7,5 м, върху който ще бъде поставена фигура на моряка с височина 2,7 м. 

„Паметникът ще епред входа на Фестивалния и конгресен център, като мястото е определено от Съвета по естетизация на градската среда към кмета на града. Общинският съвет трябва да го потвърди, като решението е формално, но вече доста време не се взема. Вече имаме излята месингова фигура, която се съхранява във Военноморската база. Тя ще бъде поставена върху фундамент, технологичното време за чието проектиране и изграждане е около 7-8 месеца. Той ще струва около 200 хил. лева, но нямаме морално право да искаме дарения, докато няма решение на Общинския съвет”. 

Бъдещето на корабоплаването е свързано с автономните кораби, смята кап. Димитър Димитров, който е президент на Европейската конфедерация на морските капитани.   

„Вече има кораби със системи за плаване без пряка намеса на човек. Системите са класифицирани от Международната морска организация, като има четири степени на автономност. Най-ниското ниво е, когато корабът разполага с автономни системи, които се контролират от хора на борда. Следващите степени са, когато няма да има екипажи, а корабите ще се управляват от брега. В момента изработените прототипи са от най-ниската степен на автономност”.

През месец май следващата година Варна ще е домакин на годишната асамблея на Европейската конфедерация на морските капитани. Сред темите, които ще бъдат обсъждани на форума, ще е кибер сигурността на корабите. 

„Друго предизвикателство е преминаването на корабите към нови горива. Крайбрежните държави обаче не са готови с плановете си аварийни ситуации с тези горива, не са подготвени и екипажите”.

Заради войната в Украйна има проблеми с попълването на екипажите в световен мащаб, тъй като моряците от воюващите страни представляват около 10 %, каза още кап. Димитър Димитров. 

Цялото интервю с кап. Димитър Димитров може да чуете в звуковия файл.