Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова.

Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и 1920 година.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.

Най-добрите пекари: Очаква се пик на случаите на козунак

Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век. 

В своята книга „На една земя, под едно небе” Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми.

Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм