Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова.
Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и 1920 година.
Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.
Най-добрите пекари: Очаква се пик на случаите на козунак
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.
В своята книга „На една земя, под едно небе” Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми.
Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук
За забавни видеа ни последвайте в TikTok
Следвайте ни и в Инстаграм