Май започна с хладно и дъждовно, типично пролетно време. За момента синоптичните модели прогнозират запазване на този  характер на времето - типично пролетно - с превалявания и температури между 15 и 25 градуса.

Заради по-ниското атмосферно налягане в района на Балканите и цяла Южна Европа, времето в тези райони, включително и в  България остава по-нестабилно, а това е рецепта за валежи и гръмотевични бури.

Средноденонощната температура в района на София, за първите 6 дни на май, е под 13 градуса, това е най-студеното начало на май за последните 10 години.

И в следващите дни особена промяна не се очакава.

В сряда и четвъртък, тази седмица, ни чакат превалявания, на места придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Особено активни ще са тези процеси в сряда следобед и привечер, но и в четвъртък. 

В сряда почти над цялата страна в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще вали, ще прегърми на места. Особена активни ще са тези процеси в планинските райони на Западна и Южна България.

В четвъртък времето запазва нестабилния си харектар, отново се очакват валежи , на места придружени от гръмотевици, но тези явления ще са на по-малко места.

От петък започва временно стабилизиране на атосферата, валежите ще са главон над планинските райони и на много по-малко места. 

В събота и неделя ще има повече слънце и по-малка възможност за валежи.

В този период до неделя температурите ще се движат в по-широки граници - в сряда и четвъртък по-ниски до 15, 17 градуса на запад и по високите запани полета, в останалите дни с 4 - 6 градуса по-високи.

Идващият понеделник, 13 май, ще е начаото на нов нестабилен период, в който ще видим гръмотевични бури и превалявания на много места в страната. Тази нестабилна атмосфера ще продължи и във вторник и отчасти в сряда. И в този период температурите ще се понижат отново до под 20 градуса в най-високите си стойности, а на запад и по високите полета да 13 - 15 градуса.

В края на следващата седмица отново ни чака нестабилен период с възможност за валежи и гръмотевична дейност.

И така, до средата на май вероятно ще имаме още валежи - между 30 и 50 литра на квадратен метър, показват синоптичните модели. Хубаво е, че ще вали, но да се надяваме, че няма да има проливни валежи на места, които да нанесат и щети на инфраструктурата. Такава възможност не е изключена.

Глобалната приземна температура още малко се повиши, според специализирания сйта за нейното измерване temperature.global - 14.63 градуса.