Здравка Евтимова и нейното творчество са познати в 32 страни по света.

Родена е в Перник през 1959 година. Три нейни романа ( " Четвъртък ", " Божество на предатели " и " В града на насладата и мира " ) и четири сборника с разкази са преведени  в Съединени американски щати.

Романите ѝ " Четвъртък " и " Една и съща река " са издадени в Италия и Македония, а романът " Четвъртък " вече е в книжарниците на  Китай и Сърбия.

Разказът й „ Кръв от къртица “ е включен в учебниците за образование по британски език за гимназиите в Дания и в учебник по литература за осми клас в прогимназиите в Съединени американски щати.

Читалнята на РБ“Хр.Ботев“ Враца бе малка, за да побере всички почитатели на сериозната белетристика. В топла дружеска атмосфера писателката разказа за начина си на писане и от къде черпи сюжетите и героите си. По време на срещата тя представи и новата си книга                „ Резерват за хора и вълци “.

Дълга и многобройна бе опашката за автографи от читателите  и всеки искаше да сподели с  писателката мнение за нейните книги.

Още много неща ще научите от интервюто ми със Здравка Евтимова – за трудния път на превода от български на английски, за това че  на 2 седмици пише по  един разказ за чуждестранно издателство, за смелостта да напишеш един щастлив разказ, ей така – за да направиш щастлив някой човек.

Първият ми въпрос към авторката бе – Може ли книгите да спасят българския народ?

Чуйте нейния отговор:

В прикачения звуков файл.