На 4-ти декември в Експозиция „Руско – турска война“ в Регионален исторически музей – Плевен се състоя представяне на книгата „3 март – Празникът на Освобождението по страниците на българските вестници 1885-1944 г.“ от акад. Иван Юхновски.

Опитите през годините, събитията от Руско-турската война да бъдат тълкувани като окупация, а не освобождение, са обект на книгата на акад. Иван Юхновски, който е част от Инициативен комитет за запазване на празника като национален.

"Освобождението е освобождение и то е на 3-ти март", каза акад. Иван Юхновски като отбеляза, че историята е такава, каквато е и всякакви опити фактите от миналото да бъдат променени, търпят провал в много кратък времеви период. 3 март е обединителен празник, който заслужава преклонение.

"3-ти март е светъл и незабравим празник, една традиция за България, на която днес някои се опитват да посегнат. Това в никакъв случай не трябва да става и затова много се радвам, че преди години събрахме тази книга, която днес е в третото си издание. Дано по-млади хора, които имат нужда пот опора в своите морални разбирания и представи за миналото на България, извлекат от нея това, което ние вярваме, че го има“, каза академик Иван Юхновски.

Участник в срещата беше Георги Първанов – президент на Р България /2002 – 2012 г./, който каза:

„Трябва да се сложи край на тази битка по въпросите на историята и на миналото. Битка, която много често водим на почти всички избори по различни поводи, за да се стигне и до този толкова неуместен спор за Националния празник.

Трябва да намерим начин да гледаме с общ, разумен и рационален поглед върху историята. Само така, ние можем да вървим напред и искрено се надявам те да бъдат чути“.

Гости на събитието бяха и двама бивши кметове на Плевен. В коментар по темата, Георг Спартански каза, че не трябва да се допуска да се противопоставят двата празника – 24-ти май и 3-ти март: „Защото единият е духовен и културен, а 3-ти март е политическо освобождение на България и начало на нашата най-нова история.  

Планините от кости и реки от кръв, които сме пролели за пет века ни дават абсолютното основание да кажем, че свободата не ние дадена даром. Нека защитим датата 3-ти март и да се чувстваме горди, че сме българи и имаме своето достойно място в европейската политическа история“, каза Спартански.

Румен Петков – кмет на Плевен/1995-1999 г./ и бивш вътрешен министър каза: „3-ти март е честван и когато не сме имали дипломатически отношения с Русия. Ние сме били във война с Русия и сме се прекланяли на освободителите. Ние като нация трябва да възстановим една от най-големите добродетели – да можем да казваме „благодаря“, да можем да се поклоним пред тези, на които дължим една човешка благодарност, защото така е справедливо и почтено“.